Poate angajatorul elibera din funcţie sau inceta contractul de munca cu o persoana cu un grad accentuat de disabilitate?

28 iunie 2017 41

Angajatorul doreste sa inceteze contractul de muncă cu persoana care recent a primit un grad accentuat de disabilitate. Funcţia persoanei în cauză este de conducator auto la o instituţie media. Cu toate ca legea nr. 60 din 12.2012 prevede cu totul altceva.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Iulian Moraru
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii
  • Alte domenii

Bună ziua!

Da, angajatorul are o asemenea prerogativă.

1. Codul Muncii la art. 81 alin. (1) lit. b.) prevede posibilitatea încetării contractului individual de muncă la inițiativa unei părți (adică a salariatului sau a angajatorului)

2. Potrivit prevederilor art. 86 alin. (1) lit. d) din Codul Muncii, angajatorul poate concedia salariatul în situația... mai detaliat în care constată faptul că salariatul nu corespunde funcţiei deţinute sau muncii prestate din cauza stării de sănătate, în conformitate cu certificatul medical (acest temei include și situația d-voastră).

Totuși, ordinul de concediere va putea fi contestat dacă sunt întrunite condițiile stabilite la art 33 din Legea nr. 60 din 27.12.12, adică:

- se constată că salariatul urmează cursuri de reabilitare medicală, profesională ori socială în instituţiile corespunzătoare, indiferent de perioada de aflare în aceste instituţii (art. 33 alin. (5) din legea menționată mai sus).

În caz contrar, actul de concediere este legal și nu există temei de contestare a acestuia.

Succese!

28 iunie 2017