Poate angajatorul sa ma impuie sa fac revizie la eliberare mai ales ca revizia abia am terminat-o cu 3 luni in urma?

27 iunie 2017 196

De aproape 4 ani activez intr-un magazin de contructii, de un an in calitatea de sef-sectie, in acelasi magazin mi-am cunoscut sotia (care e insarcinata), de curand am facut nunta si ca cadou ni sa oferit o calatorie de doi la mare am cerut concediu pentru calatorie dar ne-au refuzat pe motiv ca nu avem dreptul la concediu, cererile de concediu din cont propriu le-a semnat fiul sefului dar înnainte de plecare directorul a pus conditia ca daca plecam sa scrim cerere de eliberare (ceea ce am si facut doar eu) acum dupa odihna sotia e la servici iar pe mine nu ma elibereaza pe motiv ca trebuie sa fac revizie... dupa ce ni-sa încălcat dreptul la concediu la ambii acum sunt pus in conditia sa pierd inca 3 saptamîni pentru revizie. De la resurse umane am aflat ca ar exista un grafic al concediilor anuale undeva de care nici colegii nu stiu, si precum ca am avea concediu in decembrie toate 28 zile. Cu ce drept directorul hotaraște cînd sa stam în concediu? Avem noi dreptul sa ne alegem cînd sa stam? Cum sa procedez mai departe ?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună Ion, am să încerc sa îți dau un răspuns nu atît juridic cît o explicare a situației de ce se întîmplă astfel..

Munca nu se impune niciodată, da simplu vorbind, prealabil daca dorești să pleci de la muncă anunți angajatorul care nu poate sa îți interzică...Și da ai dreptul, mereu... mai detaliat toate raporturile se coordonează cu angajatorul pentru un numitor comun rentabil pentru ambii, pînă la urmă sunt niște relații bazate pe respect și bună credință.
concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari care se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

Salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia. Din intențiile angajatorului se vede clar că acesta vă încalcă drepturile ceea ce se întimplă foarte des în rîndul salariaților pe motiv că nu au contracte de muncp. carnete de muncă sau nu pot proba acțiunile ilicite ale angajatorului care cel mai des caută să obțină beneficii..

Referitor la mai multe detalii cu privire la Concediu prin prisma reglementărilor juridice studiază Capitolul III al Codului Muncii și anume începând cu art. 112.
( http://lex.justice.md/md/326757/ )

28 iunie 2017