Poate fondatorul companiei sa fie si angajat al acesteia?

22 mai 2023 21

Buna ziua. Intentionam sa deschidem un SRL (service auto), cu 2 fondatori detinand cote-parti egale. Afacerea va fi mica. Fondatori pot lucra in folosul SRL, fara a angaja alte persoane? Multumesc.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Alexandru Sîrbu
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul afacerilor
  • Alte contravenţii
  • Dreptul imobiliar

Bună ziua! Vorbind la general, atunci cu siguranță fondatorii pot fi angajați ai propriei companii. La fel, nu există obligativitatea generală de a angaja alte persoane.

Doar că, pentru anumite activități pot exista cerințe suplimentare, anume pentru acel domeniu, de exemplu persoanele angajate trebuie să dețină un anumit nivel de calificare,... mai detaliat studii, diplome, certificate etc. Sper că ați înțeles.

Referitor la activitatea pe care dvs. planificați să o efectuați, există norme speciale care reglementează această activitate (care trebuie să le cunoașteți), precum și cerințe referitoare la notificarea activității, precum și condiții față de managerul companiei.

Spre exemplu, Art. 97. din Codul transporturilor rutiere reglementează că – Capacitatea profesională a întreprinderii care desfășoară activitățile specificate la art. 94 alin. (1) lit. e) şi f) este îndeplinită atunci cînd managerul responsabil de activitatea atelierului de autoservice, în funcţie de serviciile prestate:

a) deţine certificat de competenţă profesională valabil, eliberat în condiţiile art. 43, de modelul prevăzut în Regulamentul cu privire la desfăşurarea activităţii de autoservice;

b) are calificarea de inginer sau tehnician în transportul auto;

c) are o vechime în muncă de cel puţin 2 ani în sfera de reparaţie şi deservire tehnică a vehiculelor rutiere.

Sunt și alte aspecte legale speciale referitoare la activitatea pe care doriți să o desfășurați.
Cu titlu consultativ: https://anta.gov.md/content/activitatea-de-autoservice

Dacă aveți nevoie de informații suplimentare, îmi puteți scrie.

26 mai 2023