Poate mama radia numele tatalui din certificatul de nastere daca probeaza ca nu el este tatal biologic

20 septembrie 2022 33

Buna! Un prieten de familie a divortat recent, cererea a fost depusa de catre sotia lui, iar divortul a fost unul amiabil. Acum ea nu ii permite sa se vada cu copilul lor si il ameninta ca il va decadea din drepturi si il va radia din certificatul de nastere, deoarece el nu este tatal biologic al copilului. Mentionez ca la momentul incheierii casatoriei, el stia ca ea este insarcinata de la alt barbat, dar a decis totusi sa formeze o familie cu ea. Ce cai legale de aparare are el acum? Isi doreste foarte mult sa fie alaturi de copil in continuare si este foarte stresat la gandul ca pur si simplu nefiind tatal biologic, nu va mai putea vedea copilul pe care il creste de la nastere. Va multumesc.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna v.,eu vă aduc la cunoștință ce spune Codul familiei Articolul 56. Schimbarea numelui de familie şi prenumelui copilului

(1) În baza cererii comune a părinţilor (sau a unuia dintre ei), organul stare civilă poate schimba numele de familie şi/sau prenumele copilului care nu a atins vîrsta de 16 ani.

(2)... mai detaliat În caz de litigiu între părinţi, problema privind schimbarea numelui de familie şi/sau a prenumelui copilului este soluţionată de către organul stare civilă, cu concursul autorităţii tutelare locale în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul minorul, ţinîndu-se cont în exclusivitate de interesele copilului.

(3) Schimbarea numelui de familie al ambilor părinţi atrage după sine schimbarea numelui de familie al copilului, iar în cazul schimbării numelui de familie al unuia dintre părinţi, numele de familie al copilului poate fi schimbat în baza acordului comun al părinţilor. În lipsa unui atare acord, decide autoritatea tutelară locală.

(4) Schimbarea numelui de familie şi/sau a prenumelui copilului care a atins vîrsta de 10 ani se face, în toate cazurile, cu acordul acestuia.

22 septembrie 2022