Poate sotul sa pretinda la o parte din casa care a fost inregistrata pe mine pana a ma casatori?

7 mai 2019 20

Buna ziua! Parintii mei au construit o casa, iar peste multi ani au divortat. Casa a fost impartita, peste ceva timp tatal a decedat, iar o patrime din casa mi-a revenit mie si o patrime fratelui. Dupa jumatate de an partea fratelui a fost transferata mie, deci intreaga parte de casa care i-a revenit tatei a fost inregistrata pe mine, iar cealalta parte este a mamei. Intrebarea e urmatoarea: daca divortez de sot, el poate sa pretinda la o parte din casa? Mentionez ca documentele au fost perfectate pe mine inainte de a ma casatori.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna ziua,
La soțul nu poate pretinde la bunurile obținute de celălalt soț pînă la căsătorie cit și la cele dobîndite în timpul căsătoriei cu titlu gratuit.
Codul familiei
Articolul 22. Proprietatea personală a soţilor
(1) Bunurile care... mai detaliat au aparţinut fiecăruia dintre soţi pînă la încheierea căsătoriei şi bunurile primite în dar, obţinute prin moştenire sau în baza altor convenţii gratuite de către unul dintre soţi în timpul căsătoriei, sînt proprietate personală a fiecăruia dintre soţi.

Astfel soțul nu poate pretinde, sunt și careva excepții, anume cazul în care poate demo stra ca a făcut in vestiții majore în vederea conservării bunului, poate solicita compensare a 1/2 cotă parte.

8 mai 2019