Poate un politist care activeaza in alt domenii sa intocmeasca proces verbal in privinta unei contraventii in domeniul rutier?

26 octombrie 2019 102

Buna ziua, stimati juristi. Am fost oprit de niste politisti care erau cu masina fara inscriptia patrula (nu stiu in ce domeniu activeaza). La cererea mea nu s-au prezentat si nici foaia de parcurs nu au aratat-o. Mi-au intocmit proces verbal ca eram parcat pe contrasens, pe care nu l-am semnat. Întrebarea mea: sunt ei in drept sa-mi intocmeasca proces verbal, daca nu sunt agenti de patrulare, dar sunt poate sectoristi? Pot sa contest procesul verbal si mai are rost s-o fac? Va multumesc!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Adrian Oprea
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna ziua,

Conform art. 399 Cod contraventional:
(1) Cauza contravenţională se soluţionează de agentul constatator în a cărui rază teritorială a fost săvîrşită contravenţia. Acesta poate aplica sancţiunile prevăzute în partea specială a cărţii a doua în limitele competenţei şi... mai detaliat numai în exerciţiul funcţiunii.
(2) Agentul constatator poate constata contravenţii ale căror constatare, soluţionare şi sancţionare sînt atribuite competenţei unor alte organe. În astfel de cazuri, agentul va remite organelor respective procesele-verbale de constatare a contravenţiilor.

Din aceasta rezulta ca oricare agent constatator poate întocmi procesul-verbal de constatare a contravenției, cu remiterea ulterioară organului competent pentru soluționare și sancționare. În cazul în care prin acest proces-verbal agentul constatator în cauză va aplicat amendă, procesul verbal este pasibil de nulitate absoluta.

28 octombrie 2019