Polița de asigurare medicală

6 septembrie 2023 3

Bună ziua. Dacă nu ești încă angajat oficial, dar vrei să beneficiezi de polița de asigurare medicală, ești obligat să o cumperi la prețul de 12.000 lei? Dacă cumperi polița, la final de an ești obligat să declari veniturile obținute de la jobul neoficial la inspectoratul fiscal (impozitarea de 12%)?

Jurist comments 1

Download discussion
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii

Buna
Cetățenii care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern sunt obligați să achite prima de asigurare în mod individual în primele trei luni ale anului. Ei vor beneficia în continuare de facilități la plata primei în sumă fixă până în data de 31 martie 2023. Mărimea acesteia variază de... mai detaliat la 1.014 lei până la 4.056 lei, în funcție de categoria din care face parte persoana:
1.014 lei vor plăti proprietarii de teren cu destinație agricolă;
1.622 lei, persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor;
2.028 lei, fondatorii de întreprindere individuală, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, cetățenii străini cu drept de ședere provizorie sau permanentă în Republica Moldova, alți cetățeni care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern.
4.056 lei. persoanele neangajate care exercită profesia de mediator, notar, avocat, executor judecătoresc, expert judiciar, interpret, traducător și administrator autorizat, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele care exercită independent profesia de medic de familie.
Valoarea integrală a primei de asigurare în sumă fixă pentru anul 2023 este de 12.636 de lei. Această sumă va fi achitată doar de cei care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație, până în data de 31 martie.

aceste sume nu au nimic cu inspectoratul fiscal, ele se achită la contul Casei Naționale de asigurări în medicină.
sigur, activitatea remunerată, adică orice venit urmează a fi declarat și impozat în condițiile Codului fiscal

8 septembrie 2023