Pot cere achitarea pensiei alimentare pentru copil daca nu sunt divortata?

3 aprilie 2018 42

De 4 luni nu locuim impreuna si fostul sot nu contribuie cu nimic la intretinerea copilului. Pot cere achitarea pensiei alimentare?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Cătălina Bîrsanu
  • Student
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei

Bună ziua, Ecaterina!

Doresc să vă atrag atenția la articolul 74 din Codul Familiei, primul de la capitolul Obligația de întreținere între membrii familiei. Astfel, articolul 74 prevede în prim plan obligaţia părinţilor de a-şi întreţine copiii:
(1) Părinţii sînt obligaţi să-şi întreţină copiii minori şi copiii majori inapţi de muncă... mai detaliat care necesită sprijin material.
(2) Modul de plată a pensiei de întreţinere se determină în baza unui contract încheiat între părinţi sau între părinţi şi copilul major inapt de muncă.
(3) Dacă lipseşte un atare contract şi părinţii nu participă la întreţinerea copiilor, pensia de întreţinere se încasează pe cale judecătorească, la cererea unuia dintre părinţi, a tutorelui copilului sau a autorităţii tutelare teritoriale.

Datorită acestui fapt, Dvs aveți dreptul deplin de a vă adresa în instanță pentru a solicita pensia de întreținere în mod forțat.

3 aprilie 2018