Pot fi eu obligată să repar prejudiciile cauzate într-un accident rutier de mașina înmatriculată pe numele meu, chiar dacă nu eu mă aflam la volan?

1 februarie 2022 63

Bună ziua. Pe numele meu figurează o mașină cumparată în leasing, deși în realitate era în posesia fratelui meu. Recent acesta a avut un accident, a fost recunoscut vinovat și trebuie să repare prejudiciile aduse părții vătămate. Pot fi eu învinuită și obligată să repar prejudiciul, sau persoana aflată la volan e obligată să achite? Fratele nu era indicat în asigurarea obligatorie.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Filip Rotaru
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii

Buna ziua, da
A se vedea art 8 din Legea 414 . Odata ce Contractul de asigurare era intocmit pentru un numar determinat de persoane, iar fratele nu era inclus in asigurare, acesta nu avea dreptul de a conduce autoturismul respectiv.
Contractul de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto dintre persoana... mai detaliat fizică, cu excepţia întreprinzătorului individual, şi asigurător se încheie în mod obligatoriu:
a) cu indicarea persoanelor admise să utilizeze autovehiculul pentru care se încheie contractul (număr limitat de utilizatori); sau
b) fără indicarea persoanelor admise să utilizeze autovehiculul pentru care se încheie contractul (număr nelimitat de utilizatori).
(21) Nu se consideră asigurat riscul utilizatorului de autovehicul care nu este inclus în contractul de asigurare încheiat în condiţiile alin. (2) lit. a).

Dvs, nu aveati dreptul de a transmite autovehiculul unei persoane terte raspunderea careia nu este acoperita de contractul de asigurare. Dreptul asiguratorului de a cere suma respectiva de la dvs se naste din Articolul 29. Acţiunea de regres. Asigurătorul are dreptul să înainteze acţiune de regres persoanei răspunzătoare de producerea pagubelor atunci cînd: d) persoana răspunzătoare de producerea accidentului nu este inclusă în contractul de asigurare încheiat între proprietarul sau utilizatorul autovehiculului şi asigurătorul de răspundere civilă auto, cu excepţia situaţiei prevăzute la art.8 alin.(2) lit.b);

Sper ca v-am fost de ajutor, daca aveti intrebari suplimentare ma puteti contacta pe email : filip.rotaru98@gmail.com

2 februarie 2022