Pot filma cu telefonul mobil in aula universitatii fara a cere voie de la profesor ?

8 decembrie 2017 81

Ma aflam la o lectie intr-o aula din universitate. Intr-un moment dat profesorul a inceput sa prezinte pe proiector niste exemple de rezolvare a problemei. Am pornit camera telefonului mobil sa filmez cum el o rezolva, insa pe video se vede si fata profesorului. La sfirsitul orei profesorul mia zis ca ma va da in judecata/procuratura pentru faptul meu, deoare nu am cerut voie de la el sa filmez ceea ce se petrece pe ecran. In caz daca el va decide sa actioneze, la ce trebuie sa ma astept si cum sa ma apar in acest caz?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Octavian Cazac
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul imobiliar

Nu există un text de lege specific care ar reglementa această problemă.
Dvs vă aflați într-o relație contractuală cu Universitatea. Universitatea, prin intermediul salariatului său (profesorul), vă oferă un anumit conținut, care este protejat de drepturile de autor. Este o chestiune de interpretare dacă dvs aveți sau nu dreptul de... mai detaliat a filma conținutul. Prezumția este că nu aveți un asemenea drept.
Deci, aparenta greșeală a dvs nu este că ați preluat soluția (asupra ei nu se răsfrânge dreptul de autor, puteți, de exemplu, să partajați cu oricine notițele dvs), ci faptul că ați filmat (ați creat un produs derivat din) conținutul prezentat de profesor și protejat de dreptul de autor (imaginea de pe proiector este protejată).

p.s. eu de asemenea arăt imagini la proiector studenților mei, și mă bucur că ei fac poze, asta arată că ei sunt interesați de materie

9 decembrie 2017