Pot iesi din tara si sa ma intorc pina la judecata?

2 februarie 2018 853

Am dosar penal si e pus pe rol. As vrea sa stiu: pot parasi tara pina la data judecatii? Daca am judecata pe 2 martie, pot iesi din tara si sa ma intorc pina la judecata?

Jurist comments 1

Download discussion
Marina Bzovii
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor

Deoarece obligatia de a nu părăsi țara este o măsură preventivă, care constă în îndatorirea impusă în scris bănuitului, învinuitului, inculpatului de către procuror sau, după caz, de instanţa de judecată de a se afla la dispoziţia organului de urmărire penală sau a instanţei, de a nu părăsi localitatea, în... mai detaliat care domiciliază permanent sau temporar, fără încuviinţarea procurorului sau a instanţei, de a nu se ascunde de procuror sau instanţă, de a nu împiedica urmărirea penală şi judecarea cauzei, de a se prezenta la citarea organului de urmărire penală şi a instanţei de judecată şi de a le comunica acestora despre schimbarea domiciliului, aceasta poate fi instituita din oficiu sau la demersul organului de urmărire penală, prin intermediul unei Ordonante motivate.
Ordonanţa trebuie sa contina descrierea faptei care face obiectul bănuirii, învinuirii, prevederile legale în care aceasta se încadrează şi pedeapsa prevăzută de lege pentru fapta săvîrşită, necesitatea aplicării măsurii preventive, precum şi faptul dacă bănuitului, învinuitului, inculpatului i s-au explicat consecinţele încălcării măsurii preventive.
In cadrul in care un astfel de document a fost emis, dvs. in calitate de banuit urma sa fiti informat în prezenţa apărătorului.

Drept urmare, atîta timp cît nu ați fost înștiințat despre despre aplicarea acestei măsuri preventive, nu există interdicția respectivă și beneficiati de dreptul la libera circulatie si drept urmare puteti parasi tara.

3 februarie 2018