Pot pleca cu copilul in vacanță peste hotare?

2 mai 2022 218

Buna ziua. Pot sa plec cu copilul peste hotare, daca copilul are domiciliul cu mama, dar eu achit pensia alimentara cu regularitate? Noi suntem divorțați, copilul are 14 ani.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Țurcan
  • Jurisconsult
  • Dreptul penal
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua Gheorghe.

Aveți nevoie de acordul mamei si procură notarială care permite ieșirea copilului însoțit de Dvs. peste hotarele țării. Se va indica scopul, durata și destinația călătoriei.

Cel mai bine să obțineți în prealabil un asemenea acord, din timp și să planificați această călătorie din timp cu mai mult de... mai detaliat 1 lună ca să dovediți să recepționați un răspuns oficial de la Poliția de Frontieră.
Or, art. 3 alin. (5) din Legea nr. 629 din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova prevede că:
”În cazul în care unul dintre părinţii copiilor în vîrstă de pînă la 18 ani nu acceptă ieşirea acestora din Republica Moldova, refuzul se contestă în instanţa judecătorească de drept comun competentă.”

Deci, dacă mama este împotrivă aveți posibilitatea să călătoriți cu copilul doar cu acord instanței judiciare.

De asemenea trebuie să țineți cont dacă în țara de tranzit sau de destinație nu se cer documente suplimentare. Este recomandabil să faceți procura notarială a mamei în eventualitatea în care în alte țări acest acord e obligatoriu să fie doar notarial. De asemenea traducerea, apostilarea procurii pot fi obligatorii la traversarea frontierei țării de tranzit sau de destinație. Deci, consultați legislația în vigoare și acelor țări.

Acestea sunt unicile căi legale.

3 mai 2022