Pot sa ma casatoresc fara acordul mamei daca am 16 ani?

2 august 2017 310

Ce pot sa fac legal in privinta mamei daca am 16 ani, in curind 17 si sunt insarcinata cu un baiat de 23 care doreste sa ne casatorim si sa formam o familie? Ideea e sa trec in numele lui de familie cind o sa nasc copilul. Mama mea nu ne da acordul sa ne casatorim, dar noi vrem sa ne inscriem, sa trec in numele lui de familie lui si sa plecam peste hotare la mama lui care ne sustine cu copilul si cu tot. Mama mea nu ma mai intretine de jumatate de an, insista sa fac avort cu forta si cind vin acasa uneori avem conflicte foarte mari si chiar ajunge sa ma loveasca in burta. Ce putem face la nivel legal pentru a ne putea casatori si sa plecam din tara fara acordul ei? E posibil de primit o permisiune de inscriere daca sunt insarcinata si fara acordul ei?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua.
În conformitate cu Codul Familiei a RM și anume Articolul 14. Vîrsta matrimonială
(1) Vîrsta matrimonială minimă este de 18 ani.
(2) Pentru motive temeinice, se poate încuviinţa încheierea căsătoriei cu reducerea vîrstei matrimoniale, dar nu mai mult decît cu doi ani. Reducerea vîrstei matrimoniale va fi încuviinţată de autoritatea administraţiei... mai detaliat publice locale în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul persoanele care doresc să se căsătorească, în baza cererii acestora şi acordului părinților minorului.
Deci, rezultă că fară acordul părintilor și autorității administrație publice locale, nu aveți posibilitate de a încheia căsătoria.
Sfatul meu e de a gasi totuși o cale să discutați cu părinții dumneavoastră cu calm, iar dacă nu vă reușește nu vă faceți griji căci în certificatul de naștere a copilului puteți să indicați numele tatalui. Iar cu căsătoria ați putea să mai asteptați.
Privitor, la conflictele pe care le aveți cu mama, în cazul acesta o rugați amabil să se calmeze dar dacă nu o face și mai și ridică mâna, atunci chemați poliția.
Acumulând probe ați putea să acționați în judecată cu acțiunea de a o decade din drepturile părintești pe mamă.
Mult succes!!!

2 august 2017