Pot scrie cerere pentru pensie alimentara dacă fostul soț nu este angajat?

14 mai 2022 161

Buna ziua. Am luat certificatul de divorț cu 2 luni înainte de a se naște copilașul. Fostul soț tot spune că va contribui financiar la întreținerea copilului, dar amână mereu. Copilul are aproape 5 luni, iar fostul soț nu ne ajută cu nimic. El nici nu este angajat. Pot să cer pensie alimentară de la el în acest caz sau să-l decad din drepturile părintești dacă refuză să achite pensia?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna Tatiana, de desigur, Codul familiei permite DVS să înaintați o cerere în judecată pentru a incasa pensia alimentară în bană cheș Articolul 76. Încasarea pensiei de întreţinere pentru copilul minor într-o sumă bănească fixă

(1) În cazurile cînd părintele care datorează întreţinere copilului său are un... mai detaliat salariu şi/sau alte venituri neregulate sau fluctuabile ori primeşte salariu şi/sau alte venituri, total sau parţial, în natură, ori nu are un salariu şi/sau alte venituri, precum şi în alte cazuri cînd, din anumite motive, încasarea pensiei de întreţinere, sub forma unei cote din salariu şi/sau alte venituri, este imposibilă, dificilă sau lezează substanţial interesele uneia dintre părţi, instanţa judecătorească poate să stabilească cuantumul pensiei de întreţinere într-o sumă bănească fixă plătită lunar sau, concomitent, într-o sumă bănească fixă şi sub forma unei cote din salariu şi/sau alte venituri conform art.75.

(2) Cuantumul sumei băneşti fixe încasate în conformitate cu alin. (1) se determină de instanţa judecătorească, ţinîndu-se cont de starea materială şi familială a părţilor, de alte circumstanţe importante şi păstrîndu-se, dacă este posibil, nivelul anterior de asigurare materială a copilului.

15 mai 2022