Pot transmite un teren in locatiune in scop de constructie?

21 iunie 2017 134

Buna ziua! Dispun de un teren pe care urmeaza a fi amplasata o constructie. Dispun de proiect, autorizatie de construire si toate actele necesare(pe numele meu ca pers.fizica)pentru a demara lucrarile. As dori sa dau terenul in locatiune (ex.pe un termen de 10 ani) unei intreprinderi unde eu figurez printre fondatori, ca ulterior, întreprinderea să construiasca edificiul (sa investeasca mijloace banesti) si să-l foloseasca în scopurile sale termen de 10 ani (sau cit dureaza contractul de locațiune) fara a achita plata de locatiune, iar dupa expirarea contractului, construcția sa treaca in posesia mea, adica detinatorul terenului propriu-zis. Este posibil din punct de vedere juridic o astfel de operațiune? Daca da, atunci cum ar fi mai bine de intocmit contractul ca sa aiba o valoare juridică? Nu se va interpreta de catre organele de drept o astfel de operatiune ca spalare de bani?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Raportul juridic pe care doriți să îl constituiți trebuie să îmbrace forma unui Contract de superficie, autentificat notarial si înregistrat în Registrul bunurilor imobile. Vedeți articolele 443-453 Cod Civil!
Ar fi bine să va abțineți de la vot, la ședința asociaților privind încheierea contractului, dacă vă permite cota deținută... mai detaliat sa va abțineți. Totodată, asociați trebuie sa imputerniceasca administratorul, daca e o alta persoana, sa incheie actul juriidc, sau alta persoana daca administrator sunteti Dvs.
Toate astea pentru a evita conflictul de interese.
Vedeți art. 57-58 din Legea SRL.

22 iunie 2017