Prelungirea suspendării permisului

17 ianuarie 2018 249

Bună ziua,

Am găsit următorul articol — „Art.231 al.(3) Conducerea vehiculului de către o persoană privată de dreptul de a conduce vehicule se sancţionează cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale.”

Cineva a mai întrebat aici ce se întâmplă dacă o persoană are permisul suspendat și este prins conducând, iar răspunsul jurisconsulților a fost:
1. „În lipsa altor elemente, care să constituie contravenții, șoferul în situația descrisă va fi sancționat doar în temeiul art. 231 alin. (3) Cod Contravențional.”;
2. „Daca automobilul este proprietatea sa da, in cazul in care automobilul nu este inmatriculat pe numele sau, se mai aplica si amenda in ce priveste incredintarea conducerii automobilului unei persoane care nu detine permis de conducere, aplicata proprietarului autovehiculului!”.

Totuși, cineva a răspuns că atunci când ajunge termenul să-ți ridici permisul de la organul în cauză trebuie prezentat certificatul medical și cel narcologic, dar și cazierul contravențional: „Totuși trebuie să știți că după ce a expirat terminul de privare, d-ră mergeți și ridicați un cazier contravențional care arată istoria persoanei pe timpul cât ați fost privată de permis. Dacă ați comis careva alte încălcări în timpul cât ați fost privat, veți fi supus unei alte sancțiuni. Iar în caz că nu ați comis nicio încălcare și aveți un certificat medical care certifică faptul că sunteți apt de a conduce un automobil, vă apropiați la agentul constatator care v-a ridicat permisul sau la autoritatea din care face parte agentul constatator și vi se va elibera permisul în schimbul acestor acte”.

Întrebarile mele sunt:
1. Poate fi prelungită perioadă suspendarii pentru simplul fapt că cineva a fost prins conducând?
2. Sau perioada prelungirii poate fi prelungită atunci când sunt și alte sancțiuni?
3. Perioada suspendării se prelungește prin judecata?
4. Se înregistrează acestă amendă în cazierul contravențional?
5. Este obligatoriu de prezentat cazierul contravențional atunci când îți restitui permisul?

Mulțumesc, Vasile.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună ziua,

1. În cazul dat persoana doar este amendată.

2. Pentru unele norme contravenționale în dispoziția căror ca sancțiunea este prevăzută suspendarea, atunci se poate solicita prelungirea de către agentul constatator.

3. Da, aceștia au puterea exclusivă în cazul dat.

4. Da.

5. Nu, este nevoie doar de certificatul narcologic și medical și deja... mai detaliat urmarea procedurii descrise de dvs mai sus.

18 ianuarie 2018