Prima Casa

30 mai 2022 9

Buna ziua. Am vrut sa cumpar un apartament prin intermediul programului Prima Casa pe un termen de 25 ani. Bancile participante la program mi-au evaluat veniturile si au spus ca sunt eligibil. Intre timp, in perioada in care eram in cautarea apartamentului, bancile au micsorat perioada de creditare de la 25 la 10 an (in octombrie 2020) si prin urmare am devenit ineligibil sa particip in program, fiindca venitul lunar este insuficient pentru a asigura plata creditului pe un termen asa de restrins. Astfel, am decis sa achizitionez apartamentul printr-un credit imobiliar standard pe termen de 25 ani. Dupa ce am contractat un credit imobiliar standard, bancile participante in programul Prima Casa au extins termenul de creditare de la 10 la 25 ani (in mai 2021), fapt ce m-a enervat, fiindca din aceasta cauza n-am putut beneficia a acest program care este mult mai avantajos.
Conform legii nr. 293 din 21.12.2017, art. 6 p. 1 c) si a p. 34 din Regulamentul de implementare a Programului de stat „Prima casă”, aprobat prin HOTĂRÎRE Nr. 202, din 28.02.2018 - termenul de rambursare a creditului ipotecar, cu excepția achitării anticipate a acestuia, va fi de până la 25 de ani.
Ce pot face pentru a beneficia de acest program? Si cine se face vinovat de faptul ca n-a asigurat conditii egale pentru toti potentialii beneficiari ai programului? M-am adresat la Ministerul Finantelor si la ODIMM, dar fara vreun rezultat. Multumesc.