Prioritate la mostenire?

4 martie 2019 73

Buna ziua. Spuneti-mi, va rog, verisoara mea (fiica matusii mele) a decedat si nu a lasat testament. Toate procedurile de inmormintare au fost suportate de catre familia mea. Pentru a deveni mostenitor legal, am nevoie de certificat de deces si acte ce ar demonstra gradul de rudenie. Actele nu le pot obtine, deoarece Starea civila elibereaza actele doar rudelor de gradul 1. Acum a aparut inca o ruda, dupa 3 luni, care este fiica fratelui verisoarei mele. Frate este doar pe linia tatalui verisoarei (adica tatal verisoarei a fost casatorit a 2a oara, a nascut un fiu, care a decedat, dar a ramas fiica lui). Aceasta fiica pretinde la avere. Ati putea sa ne spuneti cum sa procedam si cine are prioritate?Multumesc.

Jurist comments 1

Download discussion
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Buna Natalia,

În cazul în care defuncta a decedat până la data de 01.03.2019 vedeți mai jos clasele de moștenitori și ordinea chemării acestora:
Pevederile Codului civil al RM în redacția de până la modificările operate prin Legea 133/2018:
Articolul 1500.... mai detaliat Moştenitorii legali
(1) În cazul succesiunii legale, moştenitori cu drept de cotă egală sînt:
a) de clasa I – descendenţii (fiii şi fiicele celui ce a lăsat moştenirea, la fel şi cei născuţi vii după decesul lui, precum şi cei înfiaţi), soţul supravieţuitor şi ascendenţii privilegiaţi (părinţii, înfietorii) celui ce a lăsat moştenirea;
b) de clasa a II-a – colateralii privilegiaţi (fraţii şi surorile) şi ascendenţii ordinari (bunicii, atît din partea tatălui, cît şi din partea mamei) ai celui ce a lăsat moştenirea;
c) de clasa a III-a – colateralii ordinari (unchii şi mătuşile) ai celui ce a lăsat moştenirea.
(2) Ascendenţii ordinari culeg moştenirea în ordinea proximităţii (apropierii) gradului de rudenie cu cel ce a lăsat moştenirea, respectiv bunicii îi înlătură pe străbunici etc., indiferent de sex şi linie.
(3) În cazul moştenirii descendenţilor şi colateralilor se aplică reprezentarea:
a) descendenţilor – la infinit;
b) colateralilor – pînă la gradul al IV-lea de rudenie inclusiv (colaterali privilegiaţi – nepoţi de la frate şi soră, strănepoţi de la frate şi soră; colaterali ordinari – veri primari).
(4) Reprezentarea are loc cu respectarea prevederilor art.1504.
(5) Părinţii naturali ai celui adoptat şi celelalte rude ale lui de sînge pe linie ascendentă, precum şi surorile şi fraţii lui de sînge, nu moştenesc după moartea celui adoptat sau a descendenţilor lui.
Articolul 1501. Ordinea la succesiunea legală
Moştenitorii de clasă posterioară sînt chemaţi la succesiune legală numai dacă lipsesc moştenitori din clasele precedente sau dacă aceştia nu acceptă ori refuză succesiunea. Ei sînt chemaţi la succesiune şi în cazul în care toţi moştenitorii de clasele precedente au fost decăzuţi din dreptul la succesiune.

7 martie 2019