Privatizarea unei parti din spatiile comune din condominiu

7 noiembrie 2019 8

Bloc nou. E posibil de privatizat 3 m patrati dintr-un hol de 4 m jumatate care duce doar spre apartamentul meu? Nu blochez nicio cale de acces sau trecere pentru alti vecini, sau alte bunuri (de ex. contoare, tevi)? Pot privatiza sau inchiria acest spatiu in scopuri personale, fara a avea acordul vecinilor care se vor afla la 1 m departare daca ridic un perete? Am avut 2 consultatii cu 2 juristi si au pareri diferite. Va multumesc anticipat.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Bine ai venit pe yAvo!
•••
Privatizarea nu este posibila (se privatizeaza bunuri care nu iti apartin, de regula, bunurioe statului. In cazul holului - bunul respectiv deja va apartine, in comun cu ceilalti locatari).
Referitor la inchiriere, la fel, nu pare a fi posibil, asa cum rezulta din art 6 alin 7... mai detaliat din legea condominiului:

Articolul 6:
(7) Proprietarul proprietăţii comune în diviziune din condominiu nu este în drept să solicite defalcarea unei părţi ideale din teritoriu şi a unei părţi reale din bunurile comune.

Alin 5 al aceluiasi articol, se refera totusi la persoane terte, altele decat proprietarii, si este aplicabil doar daca este prevazut in Statut (deci depinzi de acordul majoritatii):

(5) Obiectele proprietăţii comune pot fi transmise pentru folosinţă contra plată altor persoane fizice sau juridice în cazurile şi condiţiile prevăzute de statutul asociaţiei de coproprietari.

8 noiembrie 2019