Privind schimbarea categoriei penitenciarului

12 iunie 2017 95

Conform prevederilor art. 469 Alin. (1) p.6) Schimbarea categoriei penitenciarului (art.72CPRM);
Conform prevederilor art. 72 ali. (7) CPRM - schimbarea categoriei penitenciarului se efectuiaza de catre instanta de judecata in conformitate cu legislatia.
Insa nu exista lege care de pilda ar schimba categoria penitenciarului de la tip inchis in tip semiinchis, inclusiv si in Codul de Executare a RM nu este prevazut.
Reiesind din cele expuse, rog o explicatie privind conditiile si procedura de transfer.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Salut !
Chestiunea de schimbare a categoriei penitenciarului se referă doar la condamnații care execută pedeapsa închisorii în penitenciar pentru minori și au atins majoratul.
Transferarea celorlalți condamnați dintr-un tip de penitenciar într-un alt tip nu este prevăzuta de legislația în vigoare.
Transferul de la un tip la alt tip de... mai detaliat închisoare, poate fi decis de către instanța de judecată conform art. 469 Cod de Procedură Penală : La executarea pedepsei, instanţa de judecată soluţionează chestiunile cu privire la schimbările în executarea unor hotărîri, şi anume: 6) schimbarea categoriei penitenciarului (art.72 din Codul penal);
Interpretând cele expuse, pot presupune că se aplică aceleași condiții și procedură ca la transferul dintr-un penitenciar de același tip cu unele diferențe, dar odată cum nu prevede asta legislația, administrațis penitenciarului ar trebui să aibă un răspuns. Potrivit art. 199 Cod de executare are loc transferarea condamnatului dintr-un penitenciar în altul.

13 iunie 2017