Problema sechestrului pe card salarial

21 iunie 2018 77

Din 2008, de cand am luat 1 credit am fost un debitor exempplar, dar din 2015 cand am luat un credit in valoare de 30.000 lei pentru a inchide celelalte mai mici, s-au inceput problemele la servici si a aparut un copil si din cauza ca nu puteam achita rata lunara de 2.000 lei, m-am bagat in alte credite ca sa ajung la situatia ca din vara 2017 nu mai puteam achita si am fost dat in judeacata, iar din ianuarie curent executorii au blocat cardul salarial si de atunci nu mai vad nici un banut de pe card si imi tot trimit scrisori de avertizare. Este legal sa mi se sustraga toata suma de pa cardul salarial? E vorba de 150.000 lei. Proprietati mobile si imobile nu am. Ce sa fac mai departe?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Bună ziua,
Remarcabil este faptul că executorul judecătoresc nu poate reține întreg salariu, conform Codului de executare Articolul 106. Cuantumul reţinerilor din salariul şi din alte venituri ale debitorului
(1) Cuantumul reţinerilor din salariu şi din alte venituri se calculează din suma pe care debitorul urmează... mai detaliat să o primească.
(2) Din salariul şi din alte venituri ale debitorului pot fi reţinute, în baza unui document executoriu, nu mai mult de 20%, iar în baza cîtorva documente executorii, nu mai mult de 50% din cuantumul lor pînă la achitarea deplină a sumei urmărite.

Astfel, executorul urmează să reținerea din salariu nu poate fi integrală.
Adresați vă la executor că să vă explice situația și acțiunile sale.
Dacă executorul refuză sau are un comportament inadecvat, înaintați o plîngere către Uniunea executorilor http://www.unej.md
Dacă nu se clarifică, adresațivă la prociratură, deoarece acțiunile date sunt ilegale.

23 iunie 2018