Probleme cu asociatia de locatari

27 aprilie 2018 152

Buna seara. Spuneti-ne, va rog frumos, cum sa procedam. Locuim la etajul 1. Asociatia locatarilor a instalat la nici un metru de la fereastra apartamentului urne pentru gunoi care au inclusiv loc si pentru fumat, pentru tigara. Este imposibil sa stam in apartament deoarece vine tot fumul in camera, dar si mirosul de gunoi. Am pus anunt sa nu sa se fumeze mai aproape de 10 m de la intrarea in bloc. Sigur l-au scos, nu le-a placut. Am rugat presedintele asociatiei sa reinstaleze urna deoarece este foarte mult loc in ograda, el refuza. Ajutati-ne, va rog.

Jurist comments 2

Download discussion
Mihai Guțu
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

Referitor la amenajarea spatiului pentru fumat, urmau a fi respectate cerintele impuse de lege:
rticolul 178. Protecţia împotriva expunerii la fumul
de tutun... mai detaliat
(1) Se interzice fumatul:
a) în toate spaţiile publice închise şi semiînchise, inclusiv în locurile de uz comun, la locurile de muncă, indiferent de tipul de proprietate și modul de acces;
b) în toate spaţiile publice deschise administrate de instituţiile medico-sanitare, instituțiile de învăţămînt, autorităţile publice centrale şi locale, inclusiv pe teritoriile aferente;
c) în raza de 10 m de la intrarea în spaţiile publice închise, inclusiv în locurile de uz comun, și la locurile de muncă, de la ferestrele care se deschid şi de la locurile/instalaţiile de captare a aerului pentru spaţiile publice închise şi pentru locurile de muncă;
d) în parcurile de distracţii şi pe terenurile de joacă pentru copii;
e) pe stadioane, arene, în pieţe şi alte spaţii publice deschise pe durata evenimentelor publice distractive sau de alt gen;
f) sub acoperișul staţiilor de transport public;
g) în mijloacele de transport public şi în mijloacele de transport private în care se află minori.
(2) Angajatorii, proprietarii sau managerii spațiilor publice, ai locurilor de muncă, indiferent de tipul de proprietate și modul de acces, pot amenaja locuri speciale pentru fumat în spații deschise sau semideschise, amplasate astfel încît să nu permită pătrunderea fumului în spații publice închise sau semiînchise și la locurile de muncă.

Totodata puteti sa solicitatia interventia Centrul Naţional de Sănătate Publică si a politiei in cazul in care nu sunt respectate prevederile legii sus mentionate.

http://lex.justice.md/md/327126/

3 mai 2018
Olga Saveliev
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul familiei

Buna ziua, Ludmila.

Suplimentar la cele de mai sus, conform Deciziei Consiliului mun. Chisinau nr. 4/11 din 5 decembrie 2000 (http://autosalubritate.md/regulamentul/), locurile de amplasare a containerelor pentru colectarea deseurilor menajere urmeaza a fi coordonate cu Centrul de Sanatate Publica. Astfel, va recomandam sa va adresati la subdiviziunea teritoriala a Centrului,... mai detaliat din zona in care sunteti domiciliata, pentru a va informa despre existenta permisiunii de amplasare a containerului de gunoi langa apartamentul dumneavoastra.

Potrivit Legii cu privire la locuinte anume administratorul Asociatiei locatarilor este responsabil pentru crearea condiţiilor ecologice inofensive şi confortabile de trai .

Cat tine de fumul de tigara, conform Legii privind controlul tutunului, fumatul este interzis în raza de 10 m de la intrarea deschisă în spaţiile publice închise (care includ si blocurile locative), si de la ferestrele deschise, si se sanctioneaza cu aemenda de la 30 la 42 unităţi convenţionale. Admiterea fumatului în locuri în care fumatul este interzis se sancţionează cu amendă de la 210 la 240 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere. Competenta in verificarea respectarii exigentelor de mai sus o detine Inspectoratul de politie de sector.

3 mai 2018