Probleme cu vecinii

22 august 2017 155

Buna ziua tuturor! Am asa o intrebare, dar mai mult ca e cam o problema. Traiesc la casa particulara in Chisinau si acum imi nivelez o bucata de lot cu beton, iar ea este la gard cu vecinii. Din partea vecinilor cresc 3 copaci care trec si in partea mea de lot si acum ca imi nivelez pamintul si va fi curat, cind vine toamna, copacii dati vor lasa frunzele si fructele lor si imi vor face murdarie. Eu am atentionat vecinii sa taie copacii, dar e cam problema cu vecinii, sunt cam neadecvati. Spuneti-mi, va rog, cui pot sa ma adresez la solutionarea problemei date?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Iulian Moraru
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii
  • Alte domenii

Bună seara!

Sunt relevante prevederile art. 388 din Codul Civil al Republicii Moldova, potrivit cărora:
(1) Proprietarul terenului poate să taie şi să-şi oprească rădăcinile de arbori şi de arbuşti care au pătruns la el de pe terenul vecin. Aceeaşi regulă se aplică şi ramurilor de arbori şi de arbuşti ce... mai detaliat atîrnă de pe terenul vecin.
(2) Dreptul prevăzut la alin.(1) nu se acordă proprietarului în cazul în care rădăcinile şi ramurile nu împiedică folosirea terenului său.

Iar în ceea ce privește fructele, articolul 387 dispune că fructele căzute din pomi sau arbuşti pe terenul vecin se consideră fructe de pe acel teren.

Atenționați vecinii asupra acestor prevederi legale și cred că situația va fi soluționată facil.

Succese!

23 august 2017