Procedura de deschidere a succesiunii

17 decembrie 2018 32

Tata a decedat in anul 1975. Suntem 3 frati si 2 surori. Pe data de 20.12.2006 in baza Extrasului de evidenta a gospodariilor, mama a devenit proprietara a bunurilor imobile, inregistrate la Oficiul Cadastral la 10.05.2007. In anul 2012 aceste bunuri au fost transmise uneia din surori in baza Contractului de instrainare cu conditia de intretinere pe viata. Intrebarea: daca nu a fost lasat nici un act de mostenire in anul 1975 in urma decesului tatalui, mama a devenit mostenitoare automat sau trebuia sa fie facuta procedura de deschidere a succesiunii si fiecare membru al familiei sa fie prezent?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Artur Lozovoi
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua Tudor,

În situația la care vă referiți, asupra succesiunii se aplica normele Codului Civil RSSM din 26.12.1964.

În caz că tatăl Dvs. nu a lăsat testament, atunci urma să se deschidă succesiune legală în conformitate cu art.556 Cod Civil RSSM.

Codul Civil RSSM prevedea la art.581 că pentru a... mai detaliat dobîndi succesiunea moştenitorul trebuie s-o accepte.

Se consideră acceptare în sensul articolulu de mai sus, dacă el a întrat de fapt în posesia sau administrarea bunurilor succesorale sau dacă a depus la organul notarial al locului deschiderii succesiunii o declaraţie de acceptare a ei.

Termenul de acceptare era de 6 luni.

Pentru a răspunde mai exact la întrebarea Dvs. am nevoie de mai multe date. Există mai multe ipoteze. Însă din datele oferite de Dvs. pot presupune că mama Dvs. a fost unicul moștenitor care a depus acceptarea succesiunii la organul competent. Dar în cazul în care Dvs. erați copii minori situația puțin se schimbă.

17 decembrie 2018