Procedura de executare silită în legătură cu un credit nerambursat

27 mai 2022 54

Buna ziua. Am primit înștiințare de la executorul judecătoresc precum că a avut loc un proces judiciar (la care nu m-am prezentat) pentru încasarea unui credit nerambursat. Eu am câteva conturi în bancă (care au fost plasate sub sechestru), dar nu am bani în acestea, nu am niciun fel de bunuri și nu eram angajat la în perioada când a avut loc procesul amintit. Recent, însă, m-am angajat și acum angajatorul trebuie să-mi deschidă cont salarial. Executorul va afla imediat despre asta și va putea să aplice sechestru pe acest cont? Sau voi reuși să retrag salariul și după asta mă lămuresc cu ei? Mersi.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Lozovoi Artur
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul civil

Buna ziua Mihai,

Executorul judecatoresc pune sechestre pe toate conturile active al debitorului.

In cazul in care o sa deschideți un cont bancar, executorul va fi informat despre acest lucru si va urmări toate sumele de pe acest cont in conformitate cu Codul de Executare.

O zi buna!

3 iunie 2022
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte contravenţii

vezi în Codul de executare Articolul 106. Cuantumul reţinerilor din salariul şi din alte venituri

ale debitorului

(1) Cuantumul reţinerilor din salariu şi din alte venituri... mai detaliat se calculează din suma pe care debitorul urmează să o primească.

(2) Din salariul şi din alte venituri ale debitorului pot fi reţinute, în baza unui document executoriu, nu mai mult de 20%, iar în baza cîtorva documente executorii, nu mai mult de 50% din cuantumul lor pînă la achitarea deplină a sumei urmărite.

(3) În caz de urmărire a pensiei de întreţinere, a sumelor pentru repararea prejudiciului cauzat prin schilodire sau prin o altă vătămare a sănătăţii, precum şi în legătură cu pierderea întreţinătorului, şi a sumelor pentru repararea daunei cauzate prin tîlhărie sau prin sustragere de bunuri, reţinerea constituie nu mai mult de 70% din salariu şi din alte venituri.

(4) Dispoziţiile prezentului articol se aplică şi în privinţa pensiilor de orice fel, precum şi a sumelor cuvenite în baza dreptului de autor, a dreptului de inventator sau de inovator.

3 iunie 2022