Procedura juridica de a lua copilul la intretinerea tatalui

23 ianuarie 2019 104

Conform hotararii de judecata, copilul se afla la intretinerea mamei. La randul ei, mama a parasit copilul si a plecat peste hotare (Italia), lasind copilu la ingrijirea bunicii copilului care este invalid de gradul II. Mama nu participa la educatia si intretinerea copilului. Din contra, ii interzice si tatalui sa participe la educatia copilului, ii interzice copilului sa comunice mai des cu tatal, dand indicatii de peste hotare bunicii copilului sa nu-i dea copilul conform graficului de vizita eliberat de catre asistenta sociala locala. Tata participa la intretinerea copilului conform hotararii de judecata cu pensia alimentara lunar, fara intarzieri. Dar la educatia copilului tatalui ii este interzisa participarea de catre mama copilului. Insa copilul (8 ani ) la randul lui se cere sa traiasca cu tata, motivand ca nu se simte comod la bunica. Din contra, din spusele copilului, este agresata psihologic de bunica prin faptul ca striga la ea, este agresata verbal uneori chiar si cu cuvinte necenzurate. Tata traieste in concubinaj, si locuinta nu este a lui personala. Fiindca mama nu participa la educatia si intretinerea copilului, poate tata sa-si ia copilul la intretinere? Si care este procedura juridica?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna ziua,
Pentru început, este posibil de a stabili un grafic de întrevederi cu ajutorul/prin intermediul reprezentanților de la direcția pentru protecția copilului.
Dacă acest grafic nu se va respecta, e posibil obligarea prin intermediul instanței.
Totodată, e posibil înaintarea unei acțiuni pentru stabilirea domiciliului cu tatăl, pe motiv că mama, în a... mai detaliat cărui grijă a fost plasat copilul, nu își îndeplinește obligațiile corespunzător.

25 ianuarie 2019