Proces verbal - art. 318 CC al RM

5 aprilie 2018 45

Poate un executor judecatoresc, in cadrul uneia si aceiasi proceduri de executare, sa aplice amenzi aceluiasi debitor, conf art. 318? Este vorba de neexecutarea documentului executoriu in cazul incasarii pensiei alimentare, unde debitorul a fost sanctionat conf art. 318, dar nu achita in continuare pensie alimentara.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii

Faptul sanctionarii contraventionale pentru neexecutarea unei hotarari judecatoresti nu inlatura posibilitatea instituirii unei alte raspunderi. Or, ulterioara raspundere intervine pentru savarsirea unei alte fapte (cea de dupa aplicarea primei sanctiuni). Chiar daca e vorba de fapte identice ca natura juridica, totusi acestea sunt diferite (e ca si cum ai trage... mai detaliat la raspundere o persoana pentru comiterea unui furt din proprietatea altei persoane si, dupa aceasta aceeasi persoana este trasa din nou la raspundere pentru comiterea unui furt similar din proprietatea aceleasi persoane). Diferenta consta doar in forma de exprimare a faptei: neexecutarea hotararii judecatoresti este o fapta continua, ceea ce nu este valabil si pentru fapta de furt.

In fine, trebuie de precizat ca eschivarea repetata de la executarea unei hotarari judecatoresti implica tragerea la raspundere penala in baza art. 320 Cod penal, dar nu in baza art. 318 Cod contraventional.

7 aprilie 2018