proces verbal cu remitere in instanta de judecata conform art.243 al Codului contraventional al RM

8 iulie 2017 1813

Am efectuat manevra de intoarcere pe un drum din sat din cauza ca drumul a fost blocat de o gramada de lemne care acoperea tot drumul si am atins putin un gard, dupa care proprietarul a anuntat politia dupa vreo 2 ore. Politistul mi-a facut un proces verbal si am achitat o amenda, dar si a facut un proces verbal de remitere pentru examinare in judecata in temeiul art.243 al CC al RM. In acest proces verbal cere privarea de dreptul de a conduce. Oare pentru asa o fapta neinsemnata pot fi privata de dreptul de a conduce? Si cum sa ma comport la judecata in acest caz?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii

Buna ziua!

Articolul 243 din Codul contraventional sanctioneaza fapta de parasire a locului accidentului rutier. Tamponarea unui gard = accident rutier. Neanuntarea politiei despre faptul producerii accidentului rutier, urmata de parasirea acestui loc (asa cum prevede Regulamentul Circulatiei Rutiere la pct.g) 12.1) = art.243 Cod contraventional (parasirea locului accidentului rutier).

Inteleg ca... mai detaliat fapta comisa de dvs nu este una intratat de grava, avindu-se in vedere circumstantele in care s-a produs accidentul rutier. Totusi, formal, dar comportamentul dvs contine semnele faptei contraventionale prevazute la art.243 Cod contraventional. In opinia mea, e putin probabil ca instanta de judecata sa nu va sanctioneze pentru fapta comisa. Totusi, nu este exclusa posibilitatea incetarii procesului contraventional pe motivul nulitatii procesului-verbal cu privire la contraventie (in cazul in care agentul constatator, a admis unele incalcari grave la intocmirea procesului-verbal cu privire la contraventie) sau din alte motive prevazute de lege. Pentru aceasta ar fi bine sa va angajati un avocat care, ar putea identifica careva solutii pozitive cazului dvs (in masura in care acest lucru este posibil).

Cu respect,
Copetchi Stanislav

9 iulie 2017