Proces verbal pentru parcare interzisa

24 martie 2018 186

Buna ziua. Pe 23.03.18 mi s-a intocmit un proces verbal pentru parcare dupa indicatorul stationare interzisa, procesul a fost intocmit in baza art. 240.1, amenda 600 lei si 3 p.p. Dupa ce am analizat pe internet cand am ajuns acasa, am ajuns la concluzia ca pentru parcare sau stationare in locuri interzise este alt articol - 238.2. Mi s-a intocmit procesul verbal corect? Ce sa fac daca nu e corect?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
 • Avocat
 • Dreptul civil
 • Dreptul familiei
 • Dreptul imobiliar
 • Dreptul afacerilor
 • Alte domenii

Art. 240 alin. (1) Cod contravețional - „Nerespectarea de către conducătorul de vehicul a indicatoarelor .........de interzicere........”
Dvs ați încălcat prin faptul că ați staționat du indicatorul ce interzice staționarea/parcarea.

Articolul 240. Nerespectarea indicatoarelor de semnalizarerutieră şi de acordare a priorităţii de trecere, a altor reguli de circulaţie... mai detaliat rutieră
(1) Nerespectarea de către conducătorul de vehicul a indicatoarelor rutiere de prioritate, a indicatoarelor de interzicere şi de sens obligatoriu, a indicatoarelor de informare privind direcţia permisă de deplasare, a marcajului de pe partea carosabilă a drumului privind acordarea dreptului prioritar de circulaţie, dreptului privind delimitarea benzilor de circulaţie pe sens opus şi a celor destinate vehiculelor de rută, nerespectarea regulilor de circulaţie privind începerea deplasării şi schimbarea direcţiei de mers, privind poziţia pe carosabil, privind depăşirea vehiculelor, privind traversarea intersecţiilor şi a locurilor de oprire a transportului public, privind remorcarea vehiculelor, privind transportul persoanelor şi al încărcăturilor, privind deplasarea pe autostrăzi, nerespectarea exigenţelor de folosire a dispozitivelor de iluminat la căderea întunericului sau în condiţii de vizibilitate redusă.
se sancţionează cu amendă de la 12 la 15 unităţi convenţionale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.
(2) Neglijarea de către conducătorul de vehicul a semnalului de interzicere al semaforului sau a gestului de interzicere al agentului de circulaţie
se sancţionează cu amendă de la 15 la 18 unităţi convenţionale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.
(3) – abrogat.


Articolul 238. Încălcarea regulilor de oprire şi neacordarea
de prioritate pietonilor şi altor participanţi la
traficul rutier
(1) Oprirea în locuri interzise
se sancţionează cu avertisment sau cu amendă de la 3 la 6 unităţi convenţionale.
(2) Staţionarea sau parcarea în locuri interzise
se sancţionează cu amendă de la 3 la 6 unităţi convenţionale cu aplicarea a 2 puncte de penalizare.
(3) Neacordarea de prioritate legală pietonilor sau cicliştilor
se sancţionează cu amendă de la 3 la 6 unităţi convenţionale cu aplicarea a 2 puncte de penalizare.

http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=369412

24 martie 2018
 • Avocat
 • Dreptul civil
 • Dreptul penal
 • Dreptul muncii
 • Contravenţii rutiere
 • Alte contravenţii

In opinia mea, dvs urma sa fiti sanctionat in baza art.238 alin.(2) Cod contraventional, nu insa potrivit art.240 alin.(1) Cod contraventional, aceasta deoarece stationarea in locuri interzise (in sensul art.238 alin.(2) Cod contraventional) constituie un caz special al nerespectarii indicatoarelor de interdictie (in sensul art.240 alin.(1) Cod contraventional). Cea din... mai detaliat urma norma din Codul contraventional poate fi aplicata pentru incalcarea altor indicatoare de interzicere. Or, in caz de concurenta dintre o norma generala si una speciala devine aplicabila cea din urma.

Va sugerez sa contestati procesul-verbal cu privire la contraventie, drept motiv fiind incadrarea eronata a pretinsei fapte contraventionale in tiparul normei contraventionale (cu privire la reglementarile in materia contestarii unui proces-verbal cu privire la contraventie a se vedea art.448 din Codul contraventional). Fiti atent ca aveti la dispozitie termeni restransi pentru contestare.

Succese!

25 martie 2018