Procesului verbal prvind depasirea limitei de viteza completat in limba rusa

13 ianuarie 2019 50

Buna ziua. Am fost stationat in Comrat referitor la depasirea limitei de viteza. Procesul verbal a fost completat doar in limba rusa. Desi eu cunosc limba rusa, dar am citit ca toate documentele trebuie sa fie completate in limba romana, sau daca sunt completate in alta limba, trebuie dublate in romana. Va rog sa-mi spuneti daca aceasta regula se aplica si pentru regiunea Comrat. Merita de mers in instanta de contestat?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Bine ai venit pe yAvo!
°°°
Orice persoană are dreptul să fie informată pe deplin și într-o limbă pe care o cunoaște, despre acuzațiile care i se aduc.
Trebuia să vă fie asigurat un interpret.

Ați făcut obiecția în procesul-verbal, precum că nu cunoașteți lumba rusă?

Consider ca trebuie, totuși, să contestați procesul-verbal, pe motiv... mai detaliat că nu cunoașteți limba rusă la un nivel care să vă permită să înțelegeți natura acuzațiilor care vi s-au adus.

14 ianuarie 2019
Andrei Domenco
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul imobiliar

Bună ziua,

În susținerea celor invocate de colegul meu,
- Potrivit art. 379 alin. (2) din Cod, persoana care nu cunoaşte sau nu vorbeşte limba română are dreptul de a studia toate actele şi materialele dosarului şi de a vorbi în faţa autorităţii competente să soluţioneze cauza contravenţională prin interpret.
- Totodată, conform art. 6... mai detaliat § 3 din CEDO, orice acuzat are dreptul să fie informat în termenul cel mai scurt, într-o limbă pe care o înţelege şi în mod amănunţit, asupra naturii şi cauzei acuzaţiei aduse împotriva sa.
- Astfel, procesul-verbal nu întruneşte condiţiile specificate în art. 443 alin. (3) din Codul contravenţional și trebuie să fie declarat nul potrivit art. 445 alin.(2), deoarece încălcarea comisă intenționat de către agentul constatator de a nu asigura traducător contravenientului deoarece era în imposibilitate la moment afectează în mod esențial fondul cauzei.

Prin urmare, dacă la rubrica obiecții ați notat acest fapt, aveți tot dreptul să contestați procesul în baza normelor indicate mai sus .


14 ianuarie 2019