Procuratura afirma ca as fi luat un credit pe care nu l-am rambursat, dar nu am luat niciun credit vreodata

3 februarie 2022 55

Buna ziua. In 2007 am activat la o intreprindere timp de 3 luni, neoficial, fara contract de munca. In 2020 am fost chemat la procuratura, unde mi-au spus ca eu si inca 7 angajati de la acea intreprindere am luat credite, fiecare in marime de 30.000 lei, pe care nu le-am intors. Mi-au aratat si ”semnatura” mea pe contract (o copie xerox). In ianuarie 2022 iarasi am fost chemat la procuratura. Eu nu am luat niciun credit. Despre alti angajati nu stiu nimic, nu mentin legatura cu ei, a trecut prea mult timp. Nu am antecedente penale, nu am fost niciodata in asa gen de situatii. Ce sa fac?

Jurist comments 2

Download discussion
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună ziua,

În primul rând ar fi bine să acționați deîndată prin angajarea unui avocat care sa va reprezinte interesele în prezenta cauză penală și anume intru demonstrare nevinovăției.

Dacă va aflați la faza de urmărire penală exista o serie de garanții și măsuri pe care avocatul vi le poate asigura... mai detaliat inclusiv obiecta asupra investigației, prioritar fiind solicitarea unei expertize grafoscopice pentru a constata faptul ca semnătura nu vă aparține.

4 februarie 2022
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna Anatol, posibil e pornită o cauză penală Conform Codului penal Articolul 190. Escrocheria
(1) Escrocheria, adică dobîndirea ilicită a bunurilor altei persoane prin inducerea în eroare a unei sau a mai multor persoane prin prezentarea... mai detaliat ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în privinţa naturii, calităţilor substanţiale ale obiectului, părţilor (în cazul în care identitatea acestora este motivul determinant al încheierii actului juridic) actului juridic nul sau anulabil, ori dacă încheierea acestuia este determinată de comportamentul dolosiv sau viclean care a produs daune considerabile,
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani.
(2) Escrocheria săvîrşită:
b) de două sau mai multe persoane;
d) cu folosirea situaţiei de serviciu
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 850 la 1350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 3 ani.
(21) Dobîndirea prin escrocherie a bunurilor de patrimoniu cultural din siturile arheologice sau din zonele cu potenţial arheologic
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1850 la 2350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 5 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.
(3) Escrocheria săvîrşită de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală
se pedepseşte cu închisoare de la 4 la 8 ani cu (sau fără) amendă în mărime de la 1350 la 3350 unităţi convenţionale.
(4) Acţiunile prevăzute la alin. (1)–(3) săvîrşite în proporţii mari
se pedepsesc cu închisoare de la 7 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.
(5) Acţiunile prevăzute la alin. (1)–(3) săvîrşite în proporţii deosebit de mari
se pedepsesc cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani. În cazul dat, DVS aveți niște drepturi, de care trebuie să vă folosiți .

5 februarie 2022