Profanare de morminte

21 septembrie 2020 66

În 2013 a decedat tata, apoi mama în 2016 și ca orice creștin, le-am făcut un micuț monument iar alături am instalat o măsuță și un scaun betonate ambele. De fiecare dată când veneam la cimitir ne așezăm la masă, îmi pomeneam părinții, dădeam ceva de pomana și ma gandeam cand o veni vremea și mie sa plec de pe acest pământ, sa fiu înmormântat lingă tata în locul acestei măsuțe cu scaun. Deseori îmi apăreau gânduri dar oare n-o să se bage cineva și să ne ia acest loc și iată ca pe 18.09.2020 am constatat că acest lucru s-a întâmplat. Am revenit în sat și trecând pe linga cimitir, am observat că masa și scaunul instalate de către mine au fost scoase și aruncate sub gardul cimitirului, iar în locul lor a fost înmormântată o persoană străină nouă. Nu au lăsat nici jumătate de metru între morminte și au instalat deja propria masă ocupând loc pentru altă rudă de-a lor. Am discutat cu primarul acest caz. Dumnealui si-a cerut scuze și a zis că din păcate cimitirul nu este administrat de nimeni, dar pe viitor o sa întreprindă masuri ca să nu mai admită așa cazuri. Am depus o plângere la poliție, unde am indicat Profanare de morminte și cheltuieli de amenajare a mormintelor în sumă de 2.000 lei. Sunt foarte supărat și mă simt umilit din cauza faptului cum au procedat cu mine și cu mormintele părinților mei. Este acest caz profanare de morminte? Poliția o să-i pedepsească pe ei sau se poate deshuma cadavrul și înmormânta în alt loc, pentru că sunt încă multe locuri disponibile în cimitir?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună ziua,

Aceasta nu este o profanare de morminte mai ales în condițiile în care cimitirul nu este în administrarea cuiva care ar putea indica niște reguli care urmau a fi respecte cum ar fi distanța dintre morminte, posibilitatea amplasării meselor scaunelor ceea ce reiese că fiecare la propria doleanță întreprinde... mai detaliat acțiunile.

Ceea ce ține de cheltuieli încercați în mod amiabil să luați legătura cu cei care v-au scos masa si scaunele și să le comunicați ca astfel dvs ați suferit un prejudiciu cauzat de aceștia și să vă despăgubească această parte materială.

Deshumarea pentru astfel de cazuri nu ești posibilă.

22 septembrie 2020

Dar nu este acest fapt o samavolnicie,nu a fost lezata onoarea și cinstea familiei noastre de ce anume masa noastră a fost scoasa cind cimitirul e plin de mese iar locuri libere sunt multe de ce au făcut-o intenționat oare nu trebuie trași la răspundere?

22 septembrie 2020