Proiectare cu greseli

18 august 2017 65

Arhitectul a executat un proiect al unei case de locuit. Cu toate ca acest proiect are toare stampilele necesare de verificare, el contine o sumedenie de greseli pe care le-am descoperit abia in timpul constructiei (cum ar fi: nu coincide rezistenta cu arhitectura sau lipsesc unele coloane). Pentru ca arhitectul (cu drept de autor) si inginerul sa corecteze greselile ne cer plati suplimentare. Cum putem intrerupe escrocheria acestor persoane fara a intrerupe procesul de constructie?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Octavian Cazac
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul imobiliar

Conform Codului civil, arhitectul, ca antreprenor (el execută o lucrare de elaborare a unui proiect), trebuie să remedieze viciul pe contul său. Dacă refuză, îl acționați în judecată.
***
Articolul 960. Remedierea viciilor
(1) Dacă lucrarea are vicii, clientul poate cere remedierea lor. Antreprenorul poate alege fie remedierea viciilor, fie efectuarea unei... mai detaliat noi lucrări.
(2) Antreprenorul suportă cheltuielile necesare remedierii, în special cheltuielile de transport, de deplasare, de muncă, precum şi preţul materialelor.
(3) Antreprenorul poate refuza remedierea dacă este posibilă doar cu cheltuieli disproporţionate.

Articolul 961. Dreptul antreprenorului în cazul realizării unei noi lucrări
Dacă realizează o nouă lucrare, antreprenorul poate cere clientului restituirea lucrării afectate de vicii, conform dispoziţiilor privind rezilierea contractului.

Articolul 962. Dreptul clientului de a remedia viciul
(1) Clientul poate, în urma expirării fără rezultat a termenului stabilit de el pentru remediere, să remedieze el însuşi viciul şi să ceară compensarea cheltuielilor necesare dacă antreprenorul nu refuză remedierea din cauza costurilor disproporţionate.
(2) Situaţiei prevăzute la alin.(1) se aplică art.709 în modul corespunzător. Nu este necesară stabilirea unui termen nici în cazul în care remedierea a eşuat.
(3) Clientul poate cere antreprenorului un avans pentru cheltuielile de remediere a viciului.

__________
Legile Republicii Moldova
1107/06.06.2002 Codul civil. Cartea a treia - Obligaţiile (art.512-1431) //Monitorul Oficial 82-86/661, 22.06.2002

18 august 2017