Puteţi să mă ajutaţi

15 februarie 2018 294

Din luna iulie, fiind fidejusor, îmi este reţinut tot salariul de pe card. M-am adresat la executorul judecătoresc chiar din prima lună cînd a blocat cardul, prezentîndu-i certificat de la bancă ca să-mi oprească conform legii 20 %, fiindcă mai am alt credit pe care trebue săl plătesc. Executorul s-a purtat foarte obraznic, a spus că aşa ceva nu-i în lege, necătînd că am fost la el de mai multe ori dar fără rost. Neachitînd creditul, fiindcă altă sursă de venit în afară de salariu n-am, am fost dată în judecată şi s-a emis hotărîre de executare silită. Sunt angajată în oraş dar locuesc la sat, am ajuns că nu am nici bani pentru a mă duce la serviciu. Vă rog să mă ajutaţi cum să scriu o plîngere pe executor la Colegiul disciplinar al executorilor judecătoreşti, sau unde mă sfătuiţi să mă plîng. Mulţumim anticipat.

Comentariile juriștilor 3

Descărcaţi discuția
Iulia Furtuna
  • Avocat
  • Dreptul muncii
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei

Articolul 149. Limitarea cuantumului reţinerilor din salariu (Codul muncii)
(1) La fiecare plată a salariului, cuantumul total al reţinerilor nu poate să depăşească 20 la sută, iar în cazurile prevăzute de legislaţia în vigoare – 50 la sută din salariul ce i se cuvine salariatului.
(2) În caz de reţinere din... mai detaliat salariu în baza cîtorva acte executorii, salariatului i se păstrează, în orice caz, 50 la sută din salariu.
(3) Limitările prevăzute la alin.(1) şi (2) nu se aplică reţinerii din salariu în caz de urmărire a pensiei alimentare pentru copiii minori. În acest caz, suma reţinută nu poate fi mai mare de 70 la sută din salariul care se cuvine să fie plătit salariatului.
(4) Dacă suma obţinută prin urmărirea salariului nu este suficientă pentru satisfacerea tuturor pretenţiilor creditorilor, suma respectivă se distribuie între aceştia în modul prevăzut de legislaţia în vigoare

Articolul 106. Cuantumul reţinerilor din salariul şi din alte venituri ale debitorului (Codul de executare)
(1) Cuantumul reţinerilor din salariu şi din alte venituri se calculează din suma pe care debitorul urmează să o primească.
(2) Din salariul şi din alte venituri ale debitorului pot fi reţinute, în baza unui document executoriu, nu mai mult de 20%, iar în baza cîtorva documente executorii, nu mai mult de 50% din cuantumul lor pînă la achitarea deplină a sumei urmărite.
(3) În caz de urmărire a pensiei de întreţinere, a sumelor pentru repararea prejudiciului cauzat prin schilodire sau prin o altă vătămare a sănătăţii, precum şi în legătură cu pierderea întreţinătorului, şi a sumelor pentru repararea daunei cauzate prin tîlhărie sau prin sustragere de bunuri, reţinerea constituie nu mai mult de 70% din salariu şi din alte venituri.
(4) Dispoziţiile prezentului articol se aplică şi în privinţa burselor, pensiilor de orice fel, precum şi a sumelor cuvenite în baza dreptului de autor, a dreptului de inventator sau de inovator.

15 februarie 2018
Iulia Furtuna
  • Avocat
  • Dreptul muncii
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
15 februarie 2018
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Plângerea o puteți scrie sub formă liberă la dresa indicata de către unej pe sait-ul sus indicat de către colega mea totodată puteți indica și normele de drept sus menționate care au fost încălcate de către executor și totodată puteți solicita și strămutarea dosarului la alt executor.

16 februarie 2018