Reangajarea în timpul concediului de îngrijire a copilului pină la 3 ani

4 octombrie 2017 243

Buna ziua! Spuneţi, Vă rog, este angajatorul obligat să reangajeze persoana aflata în concediu de îngrijire a copilului pină la vîrsta de 3 ani, care vrea sa-şi reia activitatea pe deplin, nu timp parţial. Angajatorul motiveaza că nu este de lucru, se mai gîndeştete. Mersi anticipat.

Comentariile juriștilor 3

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Dacă dvs intenționați să reveniți la locul de muncă înainte de finalizarea concediului, urmează să știți că angajatorul nu este obligat să vă reangajeze deoarece este un drept al acestuia, logica fiind următoarea: pe această perioadă determinată în care dvs vă aflați în concediu acesta a angajat altă persoană etc..

4 octombrie 2017
Iulia Furtuna
  • Avocat
  • Dreptul muncii
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei

Ion, conform art. 7 din Conventia colectiva (la nivel national) nr 2 din 9 iulie 2004,atit concediul parţial plătit, cît şi cel suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului pot fi solicitate şi folosite integral sau pe părţi, în baza unei cereri scrise a salariatului, în orice timp, pînă cînd copilul împlineşte... mai detaliat vîrsta de 3 şi, respectiv, 6 ani. În această perioadă, salariatul poate pleca în concediu sau reveni la serviciu ori de cîte ori are nevoie. În cazul în care salariatul aflat în unul dintre concediile pentru îngrijirea copilului doreşte să reînceapă munca înainte de expirarea termenului concediului, acesta va informa, cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte, angajatorul în scris despre intenţia sa. Angajatorul este obligat sa va mentina locul de munca pe durata acestor concedii sociale si sa va ofere acelasi loc de munca (functie) in cazul in care reveniti (sau o functie echivalenta daca locul de munca anterior numai este disponibil). Contractul de munca incheiat cu persoana care va indeplineste atributiile de serviciu in lipsa dvs va inceta din momentul revenirii dvs la lucru (a fost incheiat pe perioada asigurarii interimatului). Sunteti in drept, deci, cu informarea corespunzatoare, sa reveniti oricand la locul de munca in regim normal (sau partial - la discretia dvs), iar daca angajatorul refuza, depuneti o plingere la inspectia muncii. Preferabil sa evitati conflictul respectiv si sa motivati cererea dvs de revenire pe articolul indicat de mine mai sus si articolul 124 din Codul muncii cu referinta ca veti solicita asistenta organelor de resort daca dreptul dvs la munca va fi refuzat. Succes!

4 octombrie 2017

mersi

4 octombrie 2017