Recalculul indemnizatiei lunare pentru cresterea si ingrijirea copilului

12 iulie 2017 38

Buna ziua! va rog sa ma ajutați cu o problema! Sunt angajată la unul din penitenciarele din Moldova, la moment mă aflu în concediu de maternitate din 05 septembrie 2016.
Toti colaboratorii sistemului penitenciar pană în anul 2017 nu am fost plătitori de contribuții de asigurări sociale la CNAS, respectiv eu primesc ca persoană neasigurată indemnizația lunară de creștere și îngrijire a copilului în sumă de 540 lei. În luna mai aflu că a fost publicată in Monitorul Oficial legea nr.135 din 12 august 2016, unde este stipulat că Indemnizațiile acordate pentru perioada aflării în concediile prevăzute la alin. (1) se plătesc la locul de serviciu al colaboratorului sistemului penitenciar din bugetul de stat. De această lege eu nu am fost anunțată de administrația penitenciarului, aceștia motivînd că nu scrie în regulament. Din momentul aflării de aceasta, am stopat pachetul de documente de la CNAS si din mai primesc de la locul de muncă 30% din salariu. Am scris o cerere către șeful penitenenciarului ca să mi se facă recalcul pentru lunile pierdute însă pînă în prezent n-am primit nici un răspuns. Cum pot să apelez în instanța de judecată? Și dacă sunt ei obligați să ma anunțe printr-o scrisoare sau altfel de refuzul recalului?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Buna ziua. Din ziua de 12.08.2016 aveti dreptul la indemnizatii de concediu de maternitate conform conditiilor generale aplicabile tuturor cetatenilor RM. Asadar aveti dreptul sa va fie achitate indemnizatiile pentru prioada aug 2016 - apr 2017.
Dvs ar trebui sa va adresati cu o cerere la CNAS, si ulterior daca se... mai detaliat refuza sa va adresati cu cerere de chemare in judecata impotriva CNAS, nu a angajatorului.

13 iulie 2017

Va mulțumesc! Îmi cer scuze, dar de ce cu o cerere la CNAS? El mi-a achitat 540 lei lunar pe perioada septembrie - aprilie, iar acum doresc recalculul, adică indemnizația lunară de la locul de muncă minus suma achitată de CNAS pe perioada respectivă. Doar în legea nr.135 din 12.08.2016... mai detaliat se spune că indemnizația lunară pentru creșterea și îngrijirea copilului trebuie să se achite de la locul de muncă!?

13 iulie 2017