Recuperarea prejudiciului in urma jafului de safeuri de la Moldova Agroindbank

23 iulie 2019 88

Care sunt șansele de recuperare a prejudiciului material (mijloace bănești în sumă ce depășesc considerabil cele 500.000 lei oferite de Agroindbank drept recompensa) tinand cont ca unicul punct din contract care prevede obligațiile băncii p.5.1 stipulează că "banca poartă răspundere doar pentru integritatea casetei si accesului legal la caseta dar nu si pentru integritatea bunurilor din ea"? Tin sa mentionez ca împotriva băncii a fost intentat dosar penal pentru "neglijență" intrucat nu a fost respectat regulamentul privind astfel de încăperi, paza si altele.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii

Buna ziua
Situația e una complexă, in cazul dat, antrenați un jurist pentru a vă consulta in amănunt cit și posibil sa va reprezinte in raport cu instituția.

23 iulie 2019
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Bine ai venit pe yAvo!
°°°
1. Ati facut inventarierea mijloacelor bănești la momentul semnării contractului de locațiune cu Banca?
2. Dacă nu, cum demonstrați suma păstrată acolo?
3. A fost furată fizic caseta în care ati pastrat banii? Sau a fost deteriorata?
4. Contractul prevede o limită de raspundere?
5. In ce context si pe... mai detaliat ce temei Banca a decis sa compenseze 500 mii lei? Este o abordare universala pt toti pagubitii care nu au declarat obiectele pastrate in casutele bancare?
--------------
Pct 5.1 din contract, de fapt, e ceea ce delimitează safeul bancar de depozitul sau cardul bancar.
Bancile nu vor asigura niciodata detinerea integră a unor bani despre care nu cunosc valoarea exactă.
Faptul ca Banca va fi, eventual, recunoscută vinovată pentru nerespectarea rigorilor de securitate - nu va putea fi folosit de Dvs in mod direct pentru a vi se restitui suma X de bani.

/Mai jos, aplicabil daca raspuns la prima întrebare de mai sus este "nu"/ :

Prejudiciul trebuie demonstrat. Chiar și prin probe indirecte. De asemenea, puteti pretinde la compensarea prejudiciului moral, daca exista.

Contractul care l-ați incheiat cu Banca poate fi asemanat cu un contract de închiriere a unui garaj...a carui pază este obligatia proprietarului
Daca, dupa ce ati inchiriat garajul (căsuța), a avut loc un furt, proprietarul (banca) eșuând în obligația de a pazi garajul - veti putea pretinde restituirea unui automobil, fără a demonstra că într-adevăr îl detineati, si ca se afla in garaj? Cred ca putin probabil.
----
Ar fi bine să va rezervați in scris dreptul de a solicita sume suplimentare, dacă veți accepta suma propusa acum de Bancă. Citiți atent tranzactia care vi se ofera.
----
Pentru asistență juridică suplimentară, puteți sa ma contactați la adresa de e-mail office.potirniche@yahoo.com.

23 iulie 2019