Redobândirea cetățeniei moldovenești

26 iulie 2021 26

Bună ziua. O femeie din Rusia în vârstă de 79 de ani ar dori să obțină cetățenia RM. Tatăl ei a fost moldovean, care a fost deportat în Siberia în timpul represiunilor staliniste. El a rămas în Rusia și s-a căsătorit cu o rusoaică. Părinții femeii nu mai sunt în viață. Este posibil ca femeia vizată să obțină cetățenia RM pe baza tatălui ei și este complicată procedura?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Alexandru Lungu
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte domenii

Buna ziua.
Sigur că este posibil, doamna urmează să se adreseze cu o cerere privind recunoașterea acesteia în calitate de cetățean al Republicii Moldova, să anexeze actele de identitate precum și actele de stare civilă care demonstrează gradul de rudenie cu tatăl - cetățean al RM, mă refer la actul de... mai detaliat naștere al tatălui, actul de căsătorie cu mama.

Dacă nu posedă aceste acte, urmează să se adreseze la Arhiva Națională. În multe cazuri, actele cu vechime de 80-100 de ani sunt pierdute, în acest caz urmează să se adreseze la Oficiul Stării Civile cu o cerere de reconstituire a actului. În cazul în care nu sunt informați suficiente, OSC va refuza. Astfel, va trebui de adresat în instanța de judecată cu o cerere de constatare a faptului. Este o procedură mai îndelungată, dar, se poate de rezolvat.

Doamna este în drept să împuternicească o persoană prin procură notarială, inclusiv un avocat, care se va ocupa de această procedură.

Pentru mai multe detalii, mă contactați la nr. de telefon 068617677.

27 iulie 2021