Buna ziua. Angajatorul meu a decs sa faca reduceri de personal. Saptamana trecuta am fost anuntata verbal precum ca pot sa aleg intre a trece in alta functie si a depune cerere de eliberare din serviciu, iar postul meu de munca va fi preluat partial de alte persoane sau va fi lichidat in intregime. In aceasta situatie, doresc sa cunosc ce drepturi am si care este cadrul legal in astfel de cazuri. Ma puteti ajuta, va rog? Va multumesc.
Petru Caraman
În situația descrisă, există mai multe aspecte legale de luat în considerare, care sunt reglementate atât de Codul Muncii, cât și de alte acte normative specifice.
Legislația muncii instituie o serie de garanții juridice pe care angajatorul trebuie să le respecte atunci când decide să reducă numărul sau statele de personal.... mai detaliat Încălcarea condițiilor legale de concediere a salariaților poate servi temei pentru salariat de a contesta ordinul de concediere în instanța de judecată, iar în caz de câștig al reclamantului pârâtul (angajatorul) va fi obligat să repare prejudiciul cauzat salariatului concediat ilegal, ce constă în plata salariului pentru întreaga absență nemotivată de la serviciu (dar nu mai mult de 12 luni), repararea prejudiciului moral și cheltuielilor de judecare a pricinii.
Aspecte importante:
1.Angajatorul este obligat să vă ofere un preaviz de cel puțin 2 luni, în cadrul căruia să vă anunțe în scris despre intenția de a lichida postul dvs. sau de a reduce numărul de personal (Articolul 88, alin. (1) lit. b)). Dacă refuzați funcția oferită, angajatorul poate continua procedura de concediere, dar trebuie să respecte termenele și procedurile prevăzute de lege.
2. În cazul în care angajatorul decide să reducă numărul sau statele de personal, acesta trebuie să vă ofere, în scris, un alt loc de muncă (funcție) disponibil în cadrul unității, cu condiția ca un astfel de loc să existe și să corespundă calificărilor dvs. (Articolul 88, alin. (1) lit. c)).
3. Angajatorul trebuie să reducă mai întâi locurile de muncă vacante și locurile ocupate prin cumul (Articolul 88, alin. (1) lit. d) și e)).
4. În perioada preavizului, aveți dreptul la o zi lucrătoare pe săptămână, cu menținerea salariului mediu, pentru a căuta un alt loc de muncă (Articolul 88, alin. (1) lit. f)).
Drepturile dvs. în acest context sunt protejate de Codul Muncii al Republicii Moldova, în special de articolele 68, 86, 184. Întrucât vi s-a oferit o funcție alternativă, este important să evaluați dacă aceasta corespunde așteptărilor și calificării dvs. Dacă alegeți să refuzați și să depuneți cerere de eliberare din serviciu, trebuie să aveți în vedere că nu veți beneficia de indemnizaţia de eliberare din serviciu prevăzute de art. 186 prim din Codul Muncii.
Fiecare situație trebuie analizată individual, ținând cont de circumstanțele specifice ale cazului, de obligațiile angajatorului și de drepturile angajatului prevăzute de legislația muncii. În funcție de aceste aspecte, pot exista soluții diferite, iar o evaluare detaliată poate asigura protejarea drepturilor dvs. și identificarea celei mai bune opțiuni pentru situația dvs. specifică. Pentru a lua decizii informate, este recomandat să consultați un avocat specializat în dreptul muncii care să vă ofere o consiliere personalizată.