Buna ziua. In cazul in care este refuzata acordarea concediului anual plătit (lucrător medical public) din motiv ca nu sunt zile suficiente lucrate. Dar persoana data lucrează din 2015 și a fost in concediu anual in 2016 și in 2017 a luat 90 zile concediu neplătit și 13 plătit. Argumentul e ca in 2017 nu a lucrat suficiente zile pentru a avea concediu in 2018.
Valentina Cliucinicov
Bună ziua DOINA
Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat pentru toţi salariaţii. Angajatorul are obligaţia de a lua măsurile necesare pentru ca salariaţii să folosească concediile de odihnă în fiecare an calendaristic. Dvs poate să vă fie acordat concediu în avans iar ulterior să lucrați zilele... mai detaliat respective, însă în cazul de eliberare a salariatului înainte de expirarea anului de muncă în contul căruia el a folosit deja concediul, angajatorul îi poate reţine din salariu suma achitată pentru zilele fără acoperire ale concediului. Reţinerea pentru aceste zile nu se face dacă salariatul şi-a încetat sau suspendat activitatea în temeiurile indicate la art.76 lit.e), art.78 alin.(1) lit.d), art.82 lit.a) şi i), art.86 alin.(1) lit.b)-e) şi u), în caz de pensionare sau înmatriculare la o instituţie de învăţămînt conform art.85 alin.(2), precum şi în alte cazuri prevăzute de contractul colectiv sau cel individual de muncă ori prin acordul scris al părţilor.
Tuturor salariaţilor li se acordă anual un concediu de odihnă plătit, cu o durată minimă de 28 de zile calendaristice, cu excepţia zilelor de sărbătoare nelucrătoare, Dvs. ati folosot doar 13; iar în cazul unui concediu neplătit cu o durată de pînă la 120 de zile - dvs folosind 90; - respectiv nu înțeleg de ce se consideră că nu ați lucrat suficient. Vă atrag atenția la faptul că Durata concediilor medicale, a celor de maternitate şi de studii nu se include în durata concediului de odihnă anual.
Sper că informația va fi utilă! faceți concretizări dacă aveți careva neclarități
succese