Refuz de prestare serviciu de perfectare a pașaportului

23 octombrie 2018 29

Solicitand verbal (atentie!!!... nu am depus si nici nu mi s-a cerut sa depun o cerere in scris) reprezentantului Centrului Multifuncțional Ialoveni să depun actele necesare pentru perfectarea unui pasaport nou pe motiv ca cel precedent este expirat, mi s-a comunicat sa prezint buletinul de identitate si pasaportul expirat. Dupa ce reprezentantul CM Ialoveni a primit actele (buletinul de identitate si pasaportul expirat) mi-a cerut sa merg la casa sa achit taxa si sa merg sa imi fac poza, apoi sa revin la ghișeu. Cand m-am prezentat repetat la ghișeu, mi s-a comunicat că buletinul de identitate nu este valabil din motiv că nu mai am viză de domiciliu si ca trebui să perfectez un buletin de identitate nou cu o nouă viză de resedinta. De ce nu mi s-a comunicat din start ca buletinul de identitate nu este valabil? Nu cunosc. Am apelat poliția ca să documenteze cazul. Domnul sectorist s-a prezentat si am depus explicații și plângere. Pana la urma am decis să nu mai beneficiez de serviciile CM Ialoveni, o decizie luată pe fon emoțional, si sa le cer sa-mi returneze banii, depunand o cerere în acest sens, la care mi sa comunicat că în decurs de 15 zile o sa primesc un raspuns. După asta am mers la sectorul de poliție ca să cer sa mai expun careva detalii adițional la plângerea depusă initial, la care politistul mi-a reproșat ca eu nu contribui cu nici un banut la bugetul de stat, din motiv că nu am un post de muncă, dar beneficiez de serviciile garantate de stat și s-a referit la serviciul 112.
Ce tine de acțiunile reprezentanților CM Ialoveni si Cris Registru Chișinău, consider ca s-a încălcat Constitutia Republicii Moldova, art. 27 alin. (2) unde este stipulat:
    "(1) Dreptul la libera circulaţie în ţară este garantat.
    (2) Oricărui cetăţean al Republicii Moldova îi este asigurat dreptul de a-şi stabili domiciliul sau reşedinţa în orice localitate din ţară, de a ieşi, de a emigra şi de a reveni în ţară."?
Cine îmi poate spune, exista riscul sa nu mai primesc banii inapoi? Totuși doresc sa primesc un pasaport nou. E dreptul meu. Cum ar trebui să procedez? Sa actionez CM Ialoveni în judecată sau să aștept banii? Sau sa merg sa le cer sa-mi expună în scris motivul pentru care nu doresc sa-mi elibereze un pasaport nou si in baza acelei explicații sai actionez în judecată? Care ar fi o cale mai scurta si eficienta? Multumesc anticipat.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Marina Bzovii
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor

Bună Eugen,
Din cele relatate mai sus, trebuie de menționat că în conformitate cu legislația în vigoare, cererea pentru eliberarea pașaportului trebuie însoțită de actul de identitate de uz intern, dacă acest act (buletinul) este nevalabil, puteți înainta cererea pentru a fi admisă, cu condiția că depuneți concomitent cerere pentru eliberarea... mai detaliat buletinului de identitate (de tip nou care include mențiunea ce ține de domiciliu). Buletinul de identitate se eliberează persoanelor cu domiciliul sau reședința în RM, dacă nu aveți posibilitatea să fiți înregistrat la domiciliu sau reședința puteți obține un astfel de buletin fără mențiunea respectivă. Vezi Hotărârea Nr. 125 din 18.02.2013. Taxa de stat plătită poate fi restituită parțial sau integral în cazul restituirii cererii (plângerii) sau refuzului de a primi, î conformitate cu Legea cu privire la taxa de stat Nr. 1216 din 03.12.1992. Deci aveți nevoie de un refuz (de dorit în scris, în caz contrat e complicat de probat), totuși refuzul din detaliile menționate este legal și nu o să vă ajute prea mult în instanță, pentru a proba pretinsa încălcarea drepturilor constituționale. Sunt de acord că din punct de vedere etic atât colaboratorul Poliției precum și reprezentații Agenției Servicii Publice (CRIS Registru a fost reorganizat) v-ar fi putut răspunde mai politicos și să vă explice exact care este motivul din care nu va fi posibilă eliberarea Pașaportului.
Totodată nu intră în obligația reprezentaților CM Ialoveni să verifice întâi valabilitatea actelor și abia după să vă ghideze să achitați taxa (desigur că un astfel de serviciu ar preveni apariția unor astfel de situații neplăcute), de aceea eu nu v-aș recomanda să nu pierdeți timp, efort și bani în instanță.
Cel mai bine utilizați dovada de plată a taxei, dacă nu reușiți să vă fie restituită pentru a perfecta pașaportul, concomitent depuneți cerere pentru a obține și buletinul.
Succese!

24 octombrie 2018