Reinceperea activitatii I.I.

4 noiembrie 2018 39

Intreprinderea individuala fondata in 1993, cu certificat de inregistrare de tip vechi, fara activitate, cu dari de seama fiscala anuale prezentate in termenii stabilit. Care sunt pasii ''resuscitarii''?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Igor Popa
  • Avocat
  • Dreptul afacerilor

Cu privire la întrebarea dvs. vă rugăm să regăsiți următorul răspuns:

În cazul dvs. există un risc mare ca întreprinderea individuală să fie radiată sau în proces de radieri din oficiu. Astfel, potrivit art. 26 alin. (1)-(2) din Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali, persoana... mai detaliat juridică inactivă şi întreprinzătorul individual inactiv se consideră că şi-au încetat activitatea şi sunt radiaţi din oficiu (http://lex.justice.md/md/326009/ ).
Prin urmare, dacă persoana juridică inactivă şi întreprinzătorul individual inactiv nu au datorii la bugetul public naţional, nu deţin maşini de casă şi de control cu memorie fiscală, nu sunt fondatori ai unei alte persoane juridice şi nu au filiale şi reprezentanţe, organul înregistrării de stat inițiază din oficiu procedura de radiere din Registrul de stat a persoanei juridice inactive şi a întreprinzătorului individual inactiv, adoptând decizia de iniţiere a procedurii de radiere (art. 26 alin. (2) din Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali).
Totodată, în ipoteza în care s-a depus o cerere de suspendare a activității, potrivit art. 18 alin. (4)-(41) din Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali, după expirarea termenului de suspendare înregistrat pe o perioadă mai mică de 3 ani, persoana juridică se consideră că şi-a reluat activitatea.
După expirarea termenului de suspendare înregistrat pe o perioadă de 3 ani, persoana juridică se consideră că şi-a încetat activitatea dacă, în cel puţin 7 zile lucrătoare până la data expirării termenului de suspendare a activităţii, nu a depus cerere de reluare a activităţii.
Pentru a afla dacă întreprinderea inviduală este activă puteți obține un Extras din Registrul de stat a persoanelor juridice la următorul link: http://www.asp.gov.md/ro/node/25

Pentru mai multe detalii puteți apela la Serviciul Suport Clienți la nr. (22) 22 44 88

5 noiembrie 2018