Renunțarea la moștenire. Procedura de imputernicire la un familiar

20 septembrie 2016 1383

Buna ziua, va scriu cu rugamintea de a-mi da informatii referitoare la prodedura de renuntare la succesiune/mostenirea in Moldova.
Sunt un mediator cultural in Italia si mi-i s-a adresat o doamna care doreste sa renunte la mostenirea din Moldova in favoarea altui sau familiar. Neavand timp sa se deplaseze in Moldova si/sau la consulatul din Italia ar dorii sa stie daca declaratia data in fata unui notar italian este valabila la inregistrarea renuntarii la mostenire in Moldova, si care este compositia textului ce trebuie luat in considerare in acest caz. Cu multumiri anticipate si distinse salutari.

ec.(RO) Eleonora Benta
Traduttrice autorizzata CTU Tribunale Grosseto n.53/2007
Mediatrice culturale linguistica per immigrati
cell: 00393339669536

Jurist comments 1

Download discussion
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua,
Renunțarea la succesiune are loc printr-o Declarație de renunțare la succesiune.
Declarația de renunțare la succesiune poate fi depusă în termen de 6 luni de la data deschiderii succesiunii.
Data deschiderii succesiunii se consideră data decesului persoanei care a lăsat moștenirea.
Declarația de renunțare la succesiune se depune la notarul din... mai detaliat Republica Moldova unde a fost deschisă succesiunea.
Dacă Declarația de renunțare la succesiune s-a făcut la un alt notar decît cel de la locul deschiderii procedurii succesorale, atunci această Declarație va fi valabilă doar dacă se va depune și se va înregistra la notarul de la locul unde s-a deschis această procedură.
Respectiv, în cazul expus de Dumneavoastră, moștenitorul are posibilitatea să facă Declarația de renunțare la succesiune în fața unui notar public autorizat din Republica Italiană, respectînd următoarele condiții:
- În textul Declarației va fi prevăzut acordul expres al moștenitorului de a renunța la succesiune, inclusiv la toate drepturile și obligațiile aferente moștenirii. De asemenea, în textul Declarației va fi indicată expres procedura succesorală, data deschiderii, defunctul, notarul de la locul deschiderii procedurii succesorale, precum și averea succesorală la care se renunță. Nu în ultimul rînd, se va indica expres persoana în favoarea căreia se renunță la succesiune (Nume/Prenume, codul personal, adresa de domiciliu). Totodată, în textul Declarației va fi prevăzută clauza precum că persoana renunță la succesiune în mod voluntar , universal, definitiv și necondiționat!
- Declarația de renunțare la succesiune va fi autentificată de notar.
- Autentificarea notarială a Declarației de renunțare la succesiune va necesita să fie apostilată la organele competente din republica Italiană, conform Convenției de la Haga din 05.10.1961 .
- Declarația de renunțare la succesiune va necesita să fie tradusă în limba română, semnătura traducătorului fiind de asemenea necesară de a fi autentificată notarial. În cazul cînd traducerea se va face în Republica Italiană, autentificarea notarială a semnăturii traducătorului, de asemenea va fi necesar de apostilat.
- Declarația de renunțare la succesiune autentificată notarial și apostilată, se va transmite în original, cu toate documentele anexate ((1)copia actului de identitate al moștenitoarei, autentificat notarial și apostilat, (2) varianta tradusă a Declarației, autentificată notarial și apostilată), prin poștă cu scrisoare recomandată cu Aviz de recepție, în adresa notarului din Republica Moldova la care a fost deschisă procedura succesorală. Scrisoarea de însoțire va prevedea solicitarea moștenitoarei de a fi înregistrată de către Notarul din Republica Moldova, în Registrul acestuia, Declarața de renunțare la succesiune.
*Eventual, moștenitoarea poate depune și înregistra Declarația de renunțare la succesiune la notarul din Republica Moldova, și prin intermediul unui reprezentant, împuternicit printr-o procură, procura însă de asemenea va necesita autentificare notarială și apostilare în Republica Italiană. Unica condiție este că moștenitorul care renunță nu va putea fi reprezentat în fața notarului de descendenții săi.
Oricum, Declarația de renunțare se face personal. Împuternicirea altei persoane poate să se refere doar la faptul depunerii și înregistrării nemijlocite a acestei Declarații la notar de către altă persoană.

21 septembrie 2016