Repararea cheltuielilor suportate in procesul contraventional

17 iulie 2016 229

Articolul 383 din Codul Contraventional. Cheltuielile aferente procesului contravenţional
(1) Cheltuielile de administrare şi de conservare a probelor, de retribuire a apărătorului, alte cheltuieli aferente procesului contravenţional se suportă de contravenient sau de stat în modul stabilit de legislaţie.
(2) Victima, reprezentantul ei, martorul, specialistul, expertul, interpretul, traducătorul, apărătorul (avocatul) au dreptul la repararea prejudiciului şi a cheltuielilor suportate în procesul contravenţional în ordinea procedurii civile, cu excepţia cazurilor cînd nu există divergenţe asupra întinderii acestora.
_____________________________________________
Intrebarea: Victima, reprezentantul ei, martorul, specialistul, expertul, interpretul, traducătorul, apărătorul (avocatul) au dreptul la repararea prejudiciului şi a cheltuielilor suportate în procesul contravenţional insusi cînd nu există divergenţe asupra întinderii acestora?????

Jurist comments 4

Download discussion
Vladislav Mocanu
  • Student
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte contravenţii
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

Salut, Vlad.

Asta-i legiuitorul nostru. Ii place sa scrie cat mai intortocheat :)

Dupa mine, norma data (al. 2) contine doua situatii:

1) Cand exista divergente asupra intinderii prejudiciului;
2) Cand nu exista divergente asupra intinderii prejudiciului;

In primul caz, este inainta o actiune civila intru repararea prejudiciului. Prin urmare se va aplica ordinea... mai detaliat pe care o prevede Codul de procedura civila. Astfel, toti participantii la proces vor primi suma pe care o va stabili fiecarui in parte Instanta de Judecata .

In al doilea caz, partea care a pierdut procesul nu are nicio pretentie privind suma care se pretinde a fi incasata de la ea. Prin urmare, situatia se clarifica printr-o metoda extrajudiciara.

Sper ca v-am fost de folos.

P.S. Astept parerea altor juristi.

17 iulie 2016

Pornind de la analogia cu CPP al RM, consider ca in cadrul procesului contraventional, daca suma e certa si nu poate fi contestata, de ex. victima, expertul.... ar putea solicita repararea prejudiciului suportat de ei, din contul partii vinovate, recunoscute de instanta de judecata care examineaza cauza contraventionala, astfel se... mai detaliat va evita un nou proces de judecata, un proces civil. Or un nou proces, presupune si respectarea procedurii prealabile, dupa care cu depunerea unei actiuni in judecata pentru incasarea silita a prejudiciului.
Cu regret, daca cineva contesta, respectiv nu va fi acord benevol de achitare a prejudiciului solicitat.

Insa, apar alte intrebari de procedura:
1. Partea care cere repararea prejudiciului, eventual pentru plata avizului de plata pentru expertiza judiciara, urmeaza sa solicite instantei de judecata ce judeca cauza contraventionala, printr-o cerere ca sa fie recunoascuta parte civila??? Instanta de judecata urmind sa emita o incheiere in acest sens???
2. Sau e suficient ca persoana sa depuna doar o cerere in procesul contraventional pentru repararea prejudiciului cert stabilit.

In ambele cazuri sus-descrise, prejudiciul trebuie sa fie cert, sa nu existe careva dubii asupra nasterii lui si cuantumului lui.

In aceste circumstante instanta de judecata ar putea solutiona in paralel cauzei contraventionale si repararea prejudiciului material cert stabilit, analogic repararii acestuia in cauzele penale.

Ce parere aveti?
Poate aveti dosare din practica ca ex.



17 iulie 2016

Incredibil, alte pareri nu sunt...

20 iulie 2016

,,,

23 martie 2017