Repararea prejudiciului moral

27 decembrie 2022 47

Bună ziua. Am fost amendată pe nedrept pentru calomnie (fără probe). Am contestat procesul-verbal în instanţă și mi-au anulat amenda. Acum vreau să cer prejudiciu moral, vreau să scriu o cerere de chemare în judecată și am vrut să concretizez: acționez Ministerul Justiției și ca intervenient accesoriu Inspectoratului General de Poliție, ori cumva altfel?

Comentariile juriștilor 4

Descărcaţi discuția
 • Avocat-stagiar
 • Dreptul civil
 • Dreptul familiei
 • Dreptul imobiliar
 • Alte contravenţii
 • Dreptul afacerilor

Buna ziuaTatiana! Depinde de situatie. Nu este clar de cine ati fost amendata. Pentru a va da raspuns corect este necesar de o analiza a documentelor si a situatiei dvs., Puteti telefona si vedem cum va pot ajuta sa va reparati prejudiciul moral. Sunati la nr. de telefon 069049267

28 decembrie 2022
 • Jurisconsult
 • Dreptul civil
 • Dreptul penal
 • Dreptul familiei
 • Dreptul muncii

Buna d-na Tatiana, eu vă aduc la cunoștință ce spune Codul civil, vă orientezi, cî câștig de cauză n=o să aveți Articolul 2036. Reparaţia prejudiciului moral
(1) În cazul în care persoanei i s-a cauzat un prejudiciu moral prin fapte ce atentează la drepturile ei personale nepatrimoniale,... mai detaliat precum şi în alte cazuri prevăzute de lege, instanţa de judecată are dreptul să oblige persoana responsabilă la reparaţia prejudiciului prin plata de despăgubiri.
(2) Prejudiciul moral se repară indiferent de existenţa şi întinderea prejudiciului patrimonial.
(3) Reparaţia prejudiciului moral se face şi în lipsa vinovăţiei autorului, faptei ilicite în cazul în care prejudiciul este cauzat prin condamnare ilegală, atragere ilegală la răspundere penală, aplicare ilegală a arestului preventiv sau a declaraţiei scrise de a nu părăsi localitatea, aplicarea ilegală în calitate de sancţiune administrativă a arestului , muncii neremunerate în folosul comunităţii şi în alte cazuri prevăzute de lege.
(4) Dacă legea nu prevede altfel, simpla constatare a încălcării unui drept sau interes recunoscut de lege fără plata de despăgubiri oferă satisfacție echitabilă persoanei vătămate doar cînd aceasta corespunde cu natura dreptului sau interesului recunoscut de lege încălcat și persoana vătămată astfel va putea obține o valoare nepatrimonială superioară prejudiciului moral suferit.
(5) Dreptul la despăgubire pentru atingerile aduse drepturilor personale nepatrimoniale poate fi cesionat numai în cazul în care a fost stabilit printr-o tranzacție sau printr-o hotărîre judecătorească definitivă.

29 decembrie 2022

Am fost amendată de polițistul de sector din localitatea la plingerea unei persoane, fară probe doar din declaratii verbale Hotărârea este definitiva, Curtea de Apel a respins recursul pretinsei parti vătămate cu mențiunea celei de fond.

29 decembrie 2022

Pentru că am fost deranjată,hărțuită de Poliție pe nedrept vreau să cer prejudiciul moral din Ministerului Justiție este clar doar că intervinient este cine?

29 decembrie 2022