Repunerea in termen

15 noiembrie 2018 43

Buna ziua. Pe data de 02.07.2018 a fost emis dispozitivul hotararii referitor la o cauza civila! Acum eu nefiind la locul domiciliului pe perioda a jumatate de an nici nu am stiut de acest dosar. Am aflat abia pe data de 2.08.2018, am plecat imediat la judecatorie si nu am reusit decat sa fac o cerere de apel pentru repunerea in termen, deaorece deja expirase 30 zile! Copia hotararii am primit-o abia pe data de 8.08.2018 in posta a intrat la data de 7.08.2018. Intrebarea mea consta in urmatoarele: sunt sanse ca Curtea de Apel sa ma repuna in termen? Prima instanta trebuie sa imi trimita Copia la dispozitiv pana la 30 zile? Sau in general este obligata instanta sa ma instiinteze ca exista o astfel de hotarare? Multumesc anticipat.

Comentariile juriștilor 3

Descărcaţi discuția
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Dacă prezentați probe că nu erați în țară (certificat de la Politia de Frontieră, sau copii de pe Pasaport unde este aplicata viza de iesire/intrare in tara), și că nu ați fost citat legal în judecată, atunci instanța de apel ar avea temei sa va repuna in termen.
Insa, la 02.08.2018... mai detaliat cand ati depus cererea de repunere in termen, trebuia sa faceti si cererea de apel nemijlocit. Fara cerere de apel (suplimentar la cea de repunere in termen), nu veti fi repus in termen.
Incercati acum sa depuneti
la sediul primei instante o cerere de apel, chiar si nemotivată (cu solicitarea doar de a casa hotararea primei instante).
Dacă pînă la urmă va fi respinsă cererea de repunere in termen - veti avea solutia sa depuneti o cerere de revizuire, doar dacă nu ati fost citat legal (trebuie sa fie citatie publică într-un ziar, dacă nu erati în țară).

15 noiembrie 2018

Eu eram in tara doar ca in alta localitate, domiciliul il am in centrul tarii iar eu ma aflam la nord! Cat tine de citatie am fost citat si legal si public! Problema e ca am aflat intamplator ca deja am fost si judecat si exact cand am aflat am... mai detaliat depus cerere de repunere in termen insa deja trecuse 32 de zile de la data pronuntarii dispozitivului, si copie la dispozitiv mi-au trimis abia dupa 36 zile de la pronuntare! 2 iulie a fost pronuntarea 2 August eu am aflat si am depus cerere de repunere in termen si tot odata de admintere a apelului, si abia pe data de 7 August intra scrisoarea recomandata in posta si pe data de 8 August eu o primesc! Deci in mod normal nu am avut nici o sansa sa nimeresc in 30 zile!

15 noiembrie 2018
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul imobiliar

Pot să adaug la cele relevate mai sus că din perspectiva prevederilor legal citate supra, termenul de declarare a apelului poate fi restabilit, dacă persoanele îndreptăţite solicită acest lucru şi prezintă probe veridice, ce confirmă imposibilitatea de a fi putut depune apelul în termen.
Odată ce veţi solicita repunerea în temen... mai detaliat de declarare a apelului, trebuie să argumentaţi omiterea termenului şi să prezentaţi probe ce ar demonstra imposibilitatea acesteia de îndeplinire a actului de procedură în termen.
În acest sens, trebuie de reţinut şi practica CtEDO potrivit căreia reglementarea referitoarea la formalităţile şi temenele ce trebuie respectate pentru exercitarea unei căi de atac, urmăreşte să asigure o bună administrare a justiţiei.
Prin urmare, nu trebuie să omitem şi faptul că participanţii la proces sunt obligaţi să se folosească cu bună-credinţă de drepturile lor procedurale. Astfel, buna-credinţă prezumă, că partea este obligată la intervalele de timp să manifeste diligenţă şi să se intereseze de soarta dosarelor, despre care cunosc cu certitudine că se află pe rol instanţei cu participarea lor şi să respecte termenele prevăzute de lege.
Succes!

16 noiembrie 2018