Restanță plata pensiei alimentare

24 martie 2020 33

Stimați juriști, buna ziua. În anul 2016 am divorțat și s-a întocmit un document executoriu de plată a pensiei alimentare pentru copilul minor. Vara trecută am luat un credit de la bancă și am achitat pentru botezul fiicei mai mari 1.000 Euro. Și așa, când a trebuit, am ajutat copiii cu bani. Însă pensia alimentara nu am achitat timp de 12 luni, adică am restanță pe această perioadă de vreo 12 mii de lei.
Problema este că zilele acestea am primit scrisoare de la executorul judecatoresc prin care acesta imi cere să achit toata suma mentionata. Fosta soție însă nu are pretenții și m-ar mai așteapta cu banii, fără probleme.
Cum să procedez? Fosta sotie ma poate ajuta cumva ca să fiu scutit de această restanță sau să-mi fie reeșalonată cumva plata într-un mod mai convenabil? Mulțumesc anticipat.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Iulian Moraru
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii
  • Alte domenii

Bună ziua,

Puteți încheia un acord scris cu fosta soție privind modalitatea de executare a obligației restante la plata pensiei de întreținere și să prezentați executorului judecătoresc acordul dat.
În principiu, legea nu interzice incheierea unui asemenea acord, iar fosta soție ar putea recurge la încheierea acordului respectiv... mai detaliat cel puțin pe motiv că ea este creditorul obligației de plată a pensiei de întreținere a copilului minor și, respectiv, are dreptul să accepte o altă modalitate de executare a obligației date.

Succese!

28 martie 2020