Restricție aplicată de executor judecătoresc pe mașină

5 mai 2022 36

Bună ziua. Am cumpărat o mașină, vânzătorul mi-a eliberat o recipisă (acesta, la rândul său, deține o procură eliberată de proprietar). A 2-a zi am mers la secția înmatriculări, unde mi s-a spus că mașina nu poate fi reînmatriculată, fiindcă există o restricție aplicată de executorul judecătoresc pe numele proprietarului mașinii. De atunci a trecut ceva timp, dar vânzătorul nu întreprinde nimic pentru a soluționa problema. Pot să-l oblig prin instanță să achite datoria pentru care a fost aplicat sechestrul ca să înmatriculez mașina pe numele meu? Țin să menționez că el în recipisă s-a obligat s-o înmatriculeze pe numele meu într-un termen stabilit, fapt care nu s-a întâmplat.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Țurcan
  • Jurisconsult
  • Dreptul penal
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua Cristian.

Totul depinde de faptul care este prima datorie pentru care s-a aplicat restricția de către executor. Cel mai probabil că acea datorie are prioritate și ea urmează să fie satisfăcută după rang în primul rând.

Totuși este bine să vă apărați dreptul de proprietate pentru că deja ați achitat... mai detaliat pentru automobil. Sunt pierdute drepturile pentru care noi nu vom lupta.
Pur și simplu adresarea în instanță nu vă garantează că imediat obțineți înmatricularea automobilului. Va dura în timp.
Problema e că până real obțineți automobilul, acesta poate fi într-o stare foarte deteriorată.
Părerea mea e că în așa caz mai bine să cereți înapoi banii deoarece s-a ascuns de la Dvs. faptul că sunt restricții în privința automobilului. Dvs. sunteți cumpărător de bună credință.

Pentru aceasta sunt cruciale conținutul procurii și recipisei.
De ex. dacă recipisa a fost în întregime scrisă de mână atunci e mai probabil să stabilim că ea este veridică - putem determina cui îi aparține scrisul de la recipisă. Chiar dacă vânzătorul va nega totul.
Dar de acționat trebuie fără întârziere.

6 mai 2022