Rețineri din salariu

14 ianuarie 2019 109

Buna ziua! Executorul îmi reținea din salariu plata pentru pensia alimentară pentru copil, dar o perioadă de 9 luni eu nu am lucrat, la moment iarăși m-am angajat și la serviciu a fost expediată încheierea de la executor pentru a mi se reține iarăși din salariu, dar în încheiere este calculată amendă și pentru aceste (9 luni) - o suma foarte mare calculată in baza la salariu mediu pe economie. Dar eu nu am lucrat și respectiv nu am avut venit, este corect așa ceva? Are dreptul executorul să calculeze plata și pentru perioada în care eu n-am lucrat? Sau trebuie să rețină din momentul ce m-am angajat doar 25% din salariu? La moment vrea să imi retină 50% din salariu, adică 25% pentru achitarea restanței pe aceste 9 luni și 25% plata curentă.

Comentariile juriștilor 3

Descărcaţi discuția
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Bine ai venit pe yAvo!
---
Ce fel de amenda? Nu are acest drept executorul, si nu prevede legea vreo ”amenda”.

Codul Familiei prevede ca in cazul neachitarii pensiei de intretinere, persoana în cauză va plăti creditorului întreţinerii o penalitate în mărime de 0,1 la sută din suma restanţei pentru fiecare zi... mai detaliat de întîrziere.

Conform Codului Civil, prescriptia in cazul penalitatii este de 6 luni.

Astfel, trebuie sa achitati doar 0,1% din datoria toatala, pentru 180 de zile.

Codul de Executare prevede ca in caz de urmarire a pensiei de intretinere, reţinerea constituie nu mai mult de 70% din salariu şi din alte venituri.

De asemenea, potrivit Codului de Executare, executorul judecatoresc poate calcula penalitati DOAR LA CEREREA CREDITORULUI. Vedeti daca exista o astfel de cerere.
Daca nu exista, si apare intre timp, ati putea sa nu achitati acea penalitate decat de la data cererii creditorului (nu cu data anterioara). In acest sens, puteti contesta in instanta Incheierea executorului (pe temeiul lipsei cererii crediorului).

14 ianuarie 2019
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Buna D-le Ion
Codul de executare al RM prevede următoarele referitor la dobânda de întârziere precum și modalitatea de stingere a creanțelor.
Articolul 24. Calcularea dobînzilor, penalităţilor şi altor sume rezultate
... mai detaliat din întîrzierea executării
(1) La cererea creditorului, executorul judecătoresc este în drept să calculeze şi să încaseze dobînzile, penalităţile şi alte sume rezultate din întîrzierea executării, în funcţie de rata inflaţiei şi în conformitate cu art. 619 din Codul civil. Cererea privind calcularea sumelor rezultate din întîrzierea executării poate fi depusă doar executorului judecătoresc ce deţine documentul executoriu prin care se stabileşte obligaţia principală, pînă la stingerea acesteia. Sumele menţionate se calculează de la data la care hotărîrea judecătorească a devenit definitivă sau, în cazul celorlalte documente executorii, de la data la care creanţa a devenit exigibilă (scadentă) şi pînă la data plăţii efective a obligaţiei cuprinse în orice document dintre acestea, în perioada de calcul fiind inclusă şi durata suspendării procedurii de executare, în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
[Art.24 al.(1) modificat prin LP191 din 23.09.16, MO369-378/28.10.16 art.747; în vigoare 28.04.17]
(2) Încheierea executorului judecătoresc se emite, în condiţiile alin. (1) al prezentului articol, doar la momentul încasării/executării sumei obligaţiei principale. Încheierea respectivă este document executoriu şi poate fi contestată în termen de 10 zile de la data emiterii. Încheierea respectivă este executorie după devenirea sa definitivă, numai dacă debitorul nu consimte expres asupra executării ei imediate. Competent pentru emiterea şi executarea acestei încheieri este executorul judecătoresc care stabileşte obligaţia principală.

Articolul 145. Categoriile de creanţe
(1) Se stabilesc 3 categorii de creanţe.
(2) La categoria întîi de creanţe sînt atribuite creanţele privind:
a) plata pensiei de întreţinere;
b) plăţile ce decurg din raporturile de muncă;
c) reparaţia prejudiciilor cauzate prin schilodire sau prin o altă vătămare a sănătăţii, precum şi în legătură cu pierderea întreţinătorului;
d) reparaţia prejudiciilor cauzate persoanelor fizice prin infracţiune sau contravenţie;
e) contribuţiile obligatorii de asigurări sociale de stat.
(3) La categoria a doua de creanţe sînt atribuite creanţele privind:
a) impozitele, taxele şi alte plăţi aferente bugetului public naţional;
b) taxele de stat, amenzile şi penalităţile aferente bugetului public naţional;
c) reparaţia prejudiciilor cauzate prin infracţiune sau contravenţie persoanelor juridice, precum şi asociaţiilor şi societăţilor care nu au personalitate juridică, dar care dispun de organe de conducere proprii;
d) plăţile pentru drepturile de autor şi drepturile conexe;
e) cheltuielile de asistenţă juridică.
(4) La categoria a treia de creanţe sînt atribuite celelalte creanţe.
(5) Sumele calculate de executorul judecătoresc în condiţiile art.24 din prezentul cod se vor plăti în ultimul rînd.
Articolul 146. Dreptul preferenţial
(1) Cheltuielile de executare se restituie în ordine prioritară înainte de satisfacerea tuturor creanţelor.

14 ianuarie 2019
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

De asemenea, aș dori să remarc că în cazul în care instanța de judecată a stabilit pensia de întreținere în cuantum de 1/4 din salariu și alte venituri lunare, iar debitorul obligației de plată a pensiei de întreținere nu lucrează oficial, pensia de întreținere pentru copil se va calcula din... mai detaliat salariul mediu lunar prognozat pe economie care, în anul 2018 a constituit 6150 lei lunar.

14 ianuarie 2019