Returnarea amenzii achitate si ulterior anulate

15 februarie 2021 11

Salutare! Am contestat un proces-verbal contraventional. Intre timp ce mergea procesul, aveam nevoie sa ies din tara cu automobilul, dar la vama nu mi se permitea pana nu achit amenda de 3.000 lei. Am achitat-o. Acum procesul-verbal contestat de mine a fost anulat. Am doua intrebari:
1) Unde ma adresez sa mi se returneze banii? Ministerul Finantelor sau Serviciul fiscal de stat?
2) In baza la ce act solicit returnarea? Hotararea instantei este suficienta sau este nevoie sa solicit titlu executoriu?
Multumesc!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună ziua,

Hotărîrea instanței de judecată nu este suficientă or în solicitarile contestației formulate și în hotărîre instanței se anulează doar procesul verbal și nu se dispune și restituirea amenzii deoarece dvs urma să solicitați în contestație și acest fapt.

Prin urmare Serviciul fiscal de stat, poate executa doar actul judecătoresc... mai detaliat în care este dispusă restituirea amenzii.

Respectiv, SFS nu execută cererea de restituire, dar solicită persoanei prezentarea actului judecătoresc în care este dispusă restituirea amenzii.

Astfel dvs urmează să vă adresați în instanța cu o acțiune prin care să solicitați dispunerea restituirii sumei achitate sub forma amenzii anexind hotărîrea instanței prin care s-a anulat procesul și dovada achitării amenzii.

Ulterior, cu hotărîrea prin care s-a dispus restituirea amenzii și dovada achitării amenzii veți formula cererea către SFS.

16 februarie 2021